Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amerikaner söker rötterna i Skaraborg

Den 30 september når den åttonde säsongen av tv-serien "Allt för Sverige" Skaraborg. Det är programmet där en grupp amerikaner söker sina rötter i vårt land. I det aktuella avsnittet hittar Kyle Johnson sitt ursprung i en liten stuga i Grolanda. Andrew Morrison gör samma sak i Synnerby.

Sommaren har bara börjat för amerikanerna i "Allt för Sverige". Nu kommer de till Skövde och hamnar i skolbänken på Västerhöjdsgymnasiet.

Och de upplever de svenska eleverna som belevade, dessutom förundras gruppen av att skolmaten är gratis..

De ska leva som svenska gymnasiestudenter, det blir inte bara plugg, utan amerikanerna hinner festa också. Olstorps festplats får ett amerikansk besök och gruppen får se Björn Rosenström på scen.

Det är kanske tur att de inte förstår så mycket av de svenska texterna.

Var soldater

Andrew Morrison och Kyle Johnson kommer ett steg närmare sanningen om sina svenska rötter. Deras släkthistorier kopplas samman på ett oväntat sätt.

Bland annat visar det sig att förfäderna var soldater och därför besöker filmteamet Axevalla hed.

Flera av deltagarnas släktingar utvandrade också till Amerika under de svåra åren i Sverige.

Rötter i Synnerby

Andrew Morrison hittar sin släkt i Synnerby och det visar sig att hans förfäder fick försörja sik på olika ströjobb eftersom han saknade pengar och jord.

Men det skulle komma en vändning.

Via soldatlivet gick han vidare och fick en liten gård och mark. Så småningom utökade de jordbruket och det slutade med att han blev hemmansägare.

Andrew får också bilder på sin farmor som barn.

Överhuvudtaget verkar amerikanerna mycket tagna av att plötsligt få reda på mer om sina förfäder.

Läs om Västerhöjdsbesöket