Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsförmedlingen ska finnas i hela landet

Arbetsförmedlingen får i uppdrag av regeringen att säkerställa verksamhet i hela landet och säkerställa stöd för personer med funktionsnedsättningar. Det säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) efter regeringens beslut i dag om regleringsbrevet till Arbetsförmedlingen.

– 2019 har varit ett väldigt tufft år, och det är viktiga nu att säkerställa en väl fungerande verksamhet i hela landet och att personalen får stabila förutsättningar för att utföra sitt uppdrag, säger Nordmark på en presskonferens.

Arbetsförmedlingen får uppdrag att säkerställa verksamheten i hela landet och säkerställa verksamheten för människor för funktionsnedsättningar. Man ska säkerställa en fungerande samverkan med kommunerna i hela landet. Det kan ske genom egna kontor eller i samarbete med kommuner eller statliga servicekontor. Det ska finnas en väl fungerande kontinuerlig verksamhet i hela landet. Myndigheten ska redovisa detta senast 23 oktober hur detta går.

Flera mål

Myndigheten ska säkerställa ett fungerande stöd, dels för att matchas mot en arbetsplats efter arbetsförmåga och dels för att få de hjälpmedel och det löpande stöd som krävs för att långsiktigt kunna höja arbetsförmågan. Arbetsförmedlingen ska senast den 1 september 2020 till regeringen redovisa hur myndigheten säkerställer nödvändig kompetens för detta.

Målen för Arbetsförmedlingen är:

Andelen som övergår till arbete ska öka.

Andelen som övergår till reguljär utbildning, särskilt yrkesutbildning, ska öka väsentligt, bland de som saknar gymnasial utbildning.

Andelen inskrivna utan aktivitet i etableringsprogrammet, jobb- och utvecklingsgarantin samt jobbgarantin för ungdomar ska minska.

Antalet deltagare i upphandlade matchningstjänster ska öka väsentligt.

Antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildningar ska öka.

Göra korrigeringar

Arbetsförmedlingen får även i uppdrag att analysera hur myndigheten kan bidra med kunskap om kompetensbehov på nationell och regional nivå och hur arbetet med sådana analyser kan genomföras av den reformerade myndigheten. I detta arbete ska myndigheten inhämta synpunkter från berörda aktörer, inklusive arbetsmarknadens parter, samt beakta småföretagarperspektivet.

– Det känns bra att vi har fått regleringsbrevet och tydliga signaler. Vi har naturligtvis börjat förbereda oss för de signaler vi har fått. Det är tydliga direktiv att vi ska säkra lokal närvaro, säger Arbetsförmedlingens nya generaldirektör Maria Mindhammar.

Hon framhåller att myndighetens tidigare beslut att lägga ned kontor var en följd av tidigare budgetnedskärningar.

– Nu är det ett annorlunda läge, vi kommer noga att se över vår lokala närvaro och är beredda att göra korrigeringar, säger Mindhammar.

Hur många av de 132 kontor som Arbetsförmedlingen beslutat lägga ned som blir kvar kan hon inte säga i dag.

– Jag ser ju framför mig att skyltarna kommer upp igen på många orter, även om det kan ske på olika sätt, säger Eva Nordmark.

Owe Nilsson/TT