Det gäller våra ensamkommande ungdomar som har hunnit fylla 18 år under asylprocessen. De har flytt för sina liv och hamnat i vår kommun till slut. Pengar från staten som, vad jag förstår, skulle användas till dessa ungdomar hamnar inte hos dem utan någon annanstans. Som tur är så finns det en förening för ensamkommande som ställer upp frivilligt och ideellt för att stötta och hjälpa. Dessutom privatpersoner som hyst/hyser en del av dessa ungdomar, bland annat jag själv under några månader. En mycket inspirerande upplevelse för mig. Att se ett sådant driv att lära sig språket, gå i skolan, plugga, socialisera med mera. Med ett ordförråd som är bättre än många svenskars. Och en vilja att utbilda sig, få ett arbete, skaffa familj och göra rätt för sig. En resurs för framtiden.

Som språkvän har jag också sett detta enorma driv och framåtanda hos ”min” familj från Syrien. Det har inspirerat mig som människa. Vi är ju bara människor allihop med samma grundläggande behov och drömmar. ”Det du vill att andra ska göra för dig ska du också göra för dem”.

För mig självklart och rätt enkelt, men inte i Falköpings kommun som det verkar. Socialnämnden har nekat bidrag till föreningen Tillsammans för ensamkommande i Falköping. Nämnden är en del av Falköpings kommun. Därför är jag arg, ledsen och besviken på min kommun. Men det är inte för sent att ta fram medmänsklighet och solidaritet.

Tänk om! Gör rätt!

Annika Markström

Pensionerad distriktsläkare, Kommuninvånare, Medmänniska

Relaterat till artikeln