Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ät mindre kött

I dagens västerländska samhälle äter vi mer kött än vad vi och våra kroppar egentligen behöver. Medelsvensken idag äter mycket mer kött än vad hon gjorde för 20 år sedan. Som en koppling till det så har antalet hjärt- och kärlsjuka ökat de senaste åren. Kött innehåller mycket nyttiga proteiner, men vid överkonsumtion så blir det skadligt för kroppen då kärlen täpps igen.

Men den största anledningen till att minska köttkonsumtionen är det ständigt växande miljöhotet. Det går åt mellan 10 och 20 gånger mer energi för att producera animaliska produkter än vegetabiliska. Det beror främst på att djuren konsumerar stora mängder energi (vare sig de betar eller äter odlad spannmål) innan de slaktas och blir kött. Även slakt, transporter och tillagning står för avsevärda delar av energiåtgången. Det leder också till att animaliska livsmedel kräver mycket större markytor än vad odling av vegetariska alternativ gör. Det behöver inte svårt att byta ut köttvarorna mot vegetariska produkter, och det räcker med någon gång i veckan för att det ska märkas skillnad. De som är oroliga för att förlora viktiga proteiner kan vara lugna, dessa återfinns i flertalet vegetabiliska produkter också, som bönor och vissa potatissorter.

Jag säger inte att vi ska sluta äta kött. Det är ju både gott och nyttigt för vår kropp – i måttliga mängder. Det jag vill få fram är att vi måste äta mindre kött. Det är inte så svårt som man kan tro. Om alla svenskar bytte kött mot grönsaker två gånger i veckan, så skulle det motsvara koldioxidutsläppen från 233 000 bilar under ett helt år. Då kan det väl vara värt att hoppa över den där hamburgaren för en gångs skull?

Anna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel