Det var efter en debatt arrangerad av Jönköpings-Posten inför valet i höstas som tidningens dåvarande ansvariga utgivare Marie Johansson Flyckt och en vän till henne ska ha blivit stoppade på vägen ut av de båda åtalade.

Personerna ville då diskutera en tidigare publicering som gällde den åtalade mannen. Den åtalade kvinnan ska i samband med det ha hotat att strypa Marie Johansson Flyckt, enligt åtalet.

Då klev Marie Johansson Flyckts vän in och la sin hand på kvinnans axel och sa åt kvinnan att det inte är tillåtet att säga så, berättar vännen själv i förhör.

I samband med det ska den åtalade mannen ha klivit fram:

"Rör du henne, då nitar jag dig", ska han då ha sagt till Marie Johansson Flyckts vän, enligt åtalet.

Nekar till brott

I förhör nekar den åtalade mannen helt till den bild som framgår i förhör med Marie Johansson Flyckt och hennes vän. Han säger sig inte ha hört den åtalade kvinnan hota eller använda okvädningsord. Han känns heller inte vid att han ska ha hotat att "nita" Marie Johansson Flyckts vän.

Kvinnan som ska ha hotat JP:s ansvariga utgivare säger i förhör att hon inte har hotat att strypa Marie Johansson Flyckt. Hon känner inte heller igen bilden av att den åtalade mannen ska ha betett sig hotfullt.

TU:s vd: ”Polisen har börjat ta det på större allvar”

Jeanette Gustafsdotter är vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna och tycker att det är glädjande att händelsen ska utredas i domstol.

Polisen har ju här gjort en förundersökning med många förhör av inblandade och vittnen, hur ser du på polisens och andra rättsvårdande myndigheters förmåga att utreda hot mot just journalister?

– Jag tycker att det fortfarande är anmärkningsvärt låga tal när det gäller att det ska gå till åtal, det vill säga att när man anmäler är det väldigt vanligt även idag att man inte förstår tyngden i det, det vill säga att det är ett brott mot demokratin. När det är ett demokratibrott ska man ta det på största allvar. Det är alldeles för många polisanmälningar som fortfarande läggs ned, och det är olyckligt.

– Däremot tycker jag att bemötandet från polisen har blivit bättre, och det tycker även mina medlemmar i en undersökning. Få fall leder till åtal, för många läggs ned, men det är Åklagarmyndigheten. Jag tycker att polisen har börjat ta det på större allvar.

Du känner att polisen har fått en bättre förståelse för att hot mot journalister och journalistisk verksamhet har en annan dignitet än ett bråk på krogen?

– Ja, det tycker jag, men jag tycker att det är alldeles för många anmälningar som fortfarande läggs ned, och där krävs krafttag.

Hall Medias dåvarande ansvarige utgivare, Marie Johansson Flyckt.

Foto Arkiv