Läkaren som just nu sitter häktad för sexualbrott mot barn misstänks vara allvarligt psykiskt sjuk. Det utfördes en mindre sinnesundersökning och efter den bedömer man att den misstänkte lider av en allvarlig psykisk störning.

– Utredningen är mycket omfattande och tar därför tid, säger kammaråklagare Ann Lidén.

Läkaren, som har varit verksam i flera delar av landet, bland annat på Skaraborgs sjukhus, misstänks för att ha genomfört obefogade kroppsundersökningar och för att ha dokumenterat barn i sexuellt syfte. Läkaren utreds för sammanlagt 68 brott, däribland grova sexuella övergrepp mot barn samt barnpornografibrott, utnyttjanden av barn för sexuell posering och sexuella ofredanden.

– Misstankarna mot mannen kvarstår och det kan inte uteslutas att ytterligare brottsmisstankar kan bli aktuella längre fram, säger kammaråklagare Ann Lidén.

Även Region Jönköping har gjort en polisanmälan. Den misstänkte läkaren arbetade från 1 januari 2016 till sista september 2017 på Skaraborgs sjukhus. En utredning visar att närmare 30 patienter ska ha utsatts för tveksamma kroppsundersökningar. Fyra fall har anmälts till polisen.

Nu meddelas att åklagaren ännu en gång kommer begära förlängd åtalstid, denna gång till 17 maj 2018. Brotten misstänks ha skett både i och utanför mannens tjänstgöring. Läkaren fortsätter neka till alla misstankar.