Power Big Meet är världens största utomhusträff för amerikanska bilar och brukar locka omkring 50 000 personer. Det är inte konstigt att man ser veteranfordon inte bara i Lidköping utan lite var stans i Skaraborg just nu.

Men motorfesten på Hovby flygfält lockar inte bara västgötar eller ens svenskar - sedan många år har arrangemanget flera internationella gäster och i år fanns ett tyskt tv-team på plats för att följa händelserna på plats i Lidköping.

En som absolut inte vill missa Power Big Meet är Aulis Hämeenkorpi från Seinäjoki, åtta mil sydöst om Vasa i Finland. Hans passion är hot rods och han har flera gånger tidigare prisats för sina snygga byggen, bland annat på Power Big Meet.

Men den här gången blev det krångligt att ta sig dit. Efter 20 mil gick nämligen tändningen i bilen sönder, så Aulis ordnade transport hem, lagade bilen och påbörjade sedan färden på nytt, 45 mil till färjan mot Sverige och sedan ytterligare 25 mil till meetinget i Lidköping. Turen gick dessutom i regn och hot rods har ju som bekant inget tak.

Lyckligtvis visade sig resan var värt allt besvär. På Power Big Meet fick Aulis Hämeenkorpi – i konkurrens med 60 i andra – pris för bästa hot rod.

– Jag ville visa bilen första gången här på Power Big Meet. Jag har omkring 300 pokaler hemma, så det viktigaste för mig är att visa bilen på ett bra ställe. Sverige är bra och jag gillar Kjell (Gustafsson, motorfestivalgeneralen, reds anm), förklarar han.

Bild 1 av 3 Aulis Hämeenkorpi vann första pris i klassen för hot rods, en utmärkelse finländaren fått ta emot två gånger tidigare.

Foto Jenny Åberg

Aulis motorintresse uppstod redan som barn. Då fanns inga hot rods eller biltidningar kring sådant i Finland. Men på antikvariat hittade den unge mannen svenska tidningar.

Det dröjde dock 25 år innan Aulis Hämeenkorpi skaffade sin första hot rod. En tävlingskarriär med racingbilar kom i vägen. Först när han slutade tävlade för tolv år sedan fick Aulis tid och råd att börja bygga hot rods.

Hittills har det blivit åtta stycken, alla skapade utifrån Ford av 1932 års modell. Hälften är sålda och till salu är även för årets vinnare i Lidköping, en brun variant som Aulis kallar "B17 Bomber", eftersom den är byggd med det gamla bombplanet som förebild. Flera detaljer har en aeronautisk stil och sätena är i själva verket flygplansstolar från ett B17-plan. Aulis hittade dem på eBay.

– Jag gillar den gamla stilen, förklarar han.

800 timmar under sex månader har det tagit honom att bygga klart bilen.

– Det gäller att hushålla med tiden, förklarar han och ler.

Relaterat till artikeln