Det var den 22 juli som David Ferrer och Fernando Verdasco möttes i den helspanska semifinalen av Swedish Open i Båstad. Läktarna var fyllda till sista plats och tv sände direkt.

Plötsligt avbröts matchen när en person tog sig in på planen, knöt sin hand och lyfte i en hälsning som av alla tolkas som en nazistisk hälsning.

"Hell seger", ropade mannen och vände sig mot de fyra läktarna, innan han avvisades av vakter.

Mannen visade sig vara en Skövdebo i 20-årsåldern som utpekas som en av nazistiska Nordiska motståndsrörelsens gruppchefer. I samband med händelsen bar han en tröja med organisationens symbol tyrrunan.

Nu åtalas han vid Helsingborgs tingsrätt, misstänkt för hets mot folkgrupp. "Genom detta agerande har han uppsåtligen spridit ett meddelande som uttrycker hot och missaktning för andra folkgrupper", skriver åklagaren.

I förhören som hållits av polisen har inte Skövdebon velat kommentera vad som hänt. Han säger bara "inga kommentarer" på alla frågor, att han endast kommer att uttala sig vid en eventuell rättegång

I ett uttalande för den nazistiska organisation han är knuten till har han beskriver att han egentligen var på en nöjestur.

- Men vi såg ju att det var mycket kameror på plats och jag tog tillfället i akt.