Våren 2015 drabbades Nepal av en kraftig jordbävning som dödade tusentals människor i närheten av Mount Everest där hon själv hade stått längst upp på bergstoppen 11 år tidigare.

Invånare i området lever idag i extrem fattigdom. Till följd av detta utsätts barn för trafficking och tvingas fly till närstående länder som Kina, Indien och Saudiarabien – där de kidnappas och sätts i slaveri.

I den andra säsongen av "En resa för livet" besöker kända svenska profiler Nepal i ett samarbete med SOS barnbyar. Programmet har tillsammans med SOS barnbyar som mål att fler svenskar ska bli faddrar åt de som lever i de drabbade områdena.

– Barn som lever i fattigdom och utsatthet är ofta osynliga för samhällets ögon. Det innebär att de inte får något stöd, varken mat, skola eller sjukvård, vilket ofta leder till att de blir lätta måltavlor för kriminella organisationer och trafficking. bidrar till att synliggöra de här barnen och deras behov så att de kan få relevant stöd, säger Karin Bill, kommunikationschef på SOS Barnbyar i ett pressmeddelande.

Renata Chlumska har lång relation till Nepal och dess invånare. Hon har haft otaliga expeditioner i området som sträcker sig tillbaka till 90-talet, då tillsammans med livskamraten Göran Kropp som båda har bestigit Mount Everest ihop.

– Nepal har av många anledningar en stor plats i mitt hjärta. Jag ville ge något tillbaka. Det kändes därför självklart att tacka ja när de frågade mig om jag ville vara med, säger Renata Chlumska.

En resa för livet har premiär på TV3 och Viafree tisdag 21 november klockan 21.00 i TV3.