Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre möjligheter att utreda barn med sömnproblem

Ett forskningsanslag har gjort det möjligt för barn- och ungdomsmedicin att köpa in flyttbar utrustning för sömnanalys.

Erik Kindgren, överläkare inom barn- och ungdomsmedicin vid Skaraborgs Sjukhus, är tacksam för forskningsanslaget på 340 000 kronor från Fonden för rehabilitering och medicinsk forskning, som gjort det möjligt att investera i en polysomnografiutrustning.

– Vi behövde en ny polysomnografiutrustning i vår forskningsstudie, Balthazar-studien, där vi bland annat studerar sambandet mellan sömnstörningar och smärta samt sömnstörningar och ADHD-symptom hos barn med hypermobilitet, säger Kindgren i ett pressmeddelande.

Den nya utrustningen för sömnanalys kommer att användas inom forskning, men också användas kliniskt på Barn-och ungdomskliniken, som tidigare inte haft tillgång till någon egen sömnutrustning. Detta utökar klinikens möjligheter för utredning av sömnproblem hos barn.

– Tidigare har vi utfört undersökningarna under en natt på barnavdelningen. Med denna nya sömnutrustning så kommer vi även att kunna utföra undersökningen i barnens hem, vilket mer återspeglar normal sömnmiljö. Vi har sett att många yngre barn blir oroliga över att sova en natt på sjukhuset, detta påverkar sannolikt deras sömnkvalitet under den natten, säger Erik Kindgren.

Vilken betydelse har det att det bedrivs forskning vid Skaraborgs Sjukhus?

– Inom ramen för just den där studien kan vi säga att det handlar om en klinisk relevant forskning som ger nytta just för den här patientgruppen. Vi har utvecklat en standardiserad bedömningsmall som produkt av ST-kvalitetsarbete, vilket höjer kvaliteten på diagnossättningen avsevärt, säger Rajna Knez samt Erik Kindgren och fortsätter:

– Personalen på kliniken får utbildning om diagnoserna, vilket ökar kvalitén i det dagliga kliniska arbetet med denna patientgrupp. Vi har mobiliserat flera ST-läkare att göra sitt vetenskapliga arbete kring ett och samma projekt vilket skapar mereffekter.