Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bebis dog efter vårdskada enligt Lex Maria-anmälan

Ett barn dog tre veckor efter födseln på Skaraborgs sjukhus Skövde, enligt en Lex Maria-anmälan om allvarliga vårdskador.

En Lex Maria-anmälan har gjorts efter händelser vid Skaraborgs sjukhus Skövde. Enligt anmälan har händelserna medfört allvarlig vårdskada.

Det handlar om ett barn som avlidit tre veckor gammalt på grund av en infektion. Denna infektion kan ha orsakats av att det gjordes flera vaginala undersökningar eftersom det var oklart när vattenavgången skett. Latensfasen, första skedet av en förlossning, felbedömdes också vilket fördröjde förloppet.

När modern hade kontakt med sjukhuset innan födseln bedömdes hon vara i latensfas ett par gånger med några dagars mellanrum. I efterhand har man dragit slutsatsen att hon inte borde ha blivit hemskickad. När hon kom in nästa gång hade hon feber och fostervattnet var färgat av barnets avföring. Flera åtgärder sattes in och mätningar gjordes.

När flickebarnet föddes var det slappt och hade behov av återupplivning av nyfödd. Det flyttades till ett annat sjukhus för kylbehandling och avled efter tre veckor.

Enligt anmälan är de troligaste orsakerna att vattenavgången inte säkerställdes, att riktlinjer saknas för definition och åtgärder vid latensfas, att barnbakjouren inte blev inringd direkt och att läkaren inte hade satt navelkateter förut.

Enligt anmälan blev vidare CTG (registrering av fostrets hjärtfrekvens och livmoderns värkaktivitet) inte bedömt vid ett flertal tillfällen, då läkaren var upptagen med annan patient.