Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bennys sista dag på banan

Benny Ternemar gav besked om att han skulle sluta redan i början på 2018. På nyårsaftonen gjorde han sin sista arbetsdag på Axevalla, då banan stod som värd för årets sista V75-tävling.

Det är en vanlig tävlingsdag på Axevallatravet, men ändå inte. I alla fall inte för Benny Ternemar, som gör sin sista dag på jobbet efter 33 år på samma arbetsplats.

Sägas ska direkt, dagens arbetsuppgifter är inte speciellt betungande för den avgående travbanechefen. Inledningsvis har han fått uppdraget att transportera Åke Svanstedt, som den här dagen gör ett av sina sällsynta besök på sin gamla hemmabana, tur och retur stallbacken och totohallen strax före tävlingsstart. Sedan väntar en utdelning av isskrapor i slutet av dagen.

Däremellan kan han mest att gå omkring och prata med folk och tacka för sig.

– Och så ska jag dela ut trisslotter till alla funktionärer också, som ett litet tack från mig personligen, säger Benny.

– Egentligen skulle det väl ha varit en Harry Boy, men det blev för krångligt. Nu gynnar jag ju en konkurrent, tillägger han med ett leende.

På vägen genom anläggningen stoppas Benny av flera människor som vill säga några ord. Det blir en hel del kramar och givetvis många lyckönskningar inför framtiden.

När vi sätter oss ner en stund i ett avskilt hörn i VIP-restaurangen medger Ternemar att det är en kluven känsla så här den absolut sista arbetsdagen.

– Det är skönt, men samtidigt känns det konstigt, det gör det absolut. Jag har ju varit här så länge.

Hur har hösten varit fram till nu?

– Min efterträdare Roger Moström började i september och överlämningen har skett på ett bra sätt så det känns jättebra. Sen har jag lämnat över sportchefsrollen till Lars Ågren, men han har nästan levt med den även tidigare, så det har inte varit några större konstigheter, konstaterar Benny.

– Största pusslet är nog ekonomiavdelningen för nu slutar även Ann-Marie Handfast i dag och det tror jag blir den svåraste posten att ersätta. Det finns en lösning på gång, men den överlämningen är inte helt klar än.

I sin roll som sportchef och travbanechef på Axevalla under drygt 30 år har Benny Ternemar följt sportens utveckling från första parkett. På frågan om hur han vill sammanfatta utvecklingen använder han ordet snabbt.

– Allt går så fort nu i loppen och allt är så maxat. Det har blivit en utveckling med barfotakörning och amerikanska sulkys som har kommit på senare och som påverkat mycket, säger Ternemar.

– Om man går tillbaka 10-15 år och jämför tider mellan nu och då, så är det inte klokt. Ett vanligt lopp i dag kan gå lika fort som ett elitloppsförsök gjorde för tio år sedan, tillägger han.

På frågan om vilka som varit de främsta sportsliga höjdpunkterna under Bennys år på banan, kommer svaret snabbt.

– De tre hemmasegrarna i Stochampionatet, Emelie Palema, Kristina Palema och Pay the Bill är givna. Sen glömmer jag aldrig när Ina Scot vann Stochampionatet. Det jublet som mötte henne efteråt var otroligt. Den gången betydde spelet ingenting, säger Benny.

– Att Åke Svanstedt kom hit var också hur stort som helst. Sen tog han sin 6000:e seger när han vann Stochampionatet med Drillbit Ås 2012, vilket var helt ofattbart. Jag hade en tavla som jag skulle dela ut till honom och tänkte att jag skulle få åka runt med den hela sommaren, men då vann han fem lopp den dagen och då var jag nöjd kan jag säga.

Nämn några hästar som du minns speciellt.

– Från min uppväxt minns jag en häst som hette Lill Mavil, som var väldigt stor. Från min tid på Axevalla måste jag säga Fridhems Ambra, Torvald Palema och Gidde Palema, som var världshästar allihop.

– I det gänget är nog Fridhems Ambra extra speciell. Det var en amatör från Lerdala som fick fram en av världens bästa hästar, det är stort, säger Benny.

Bland kuskarna som haft Axevalla som hemmabana är Åke Svanstedt givetvis den störste, men Benny håller även Flemming Jensen högt.

– Vi fick hit honom från Danmark och det var en stor grej. Det small bara till, så hade han över 100 hästar i träning, minns Benny.

Vad kommer du att sakna mest när du inte ska åka hit igen efter helgen?

– Alla arbetskompisar och allt folk runtomkring, funktionärer, aktiva, tränare. En del har man blivit lite tajtare med så det klart jag kommer att sakna dem. Samtidigt har jag bara tio minuter hit, så det är bara att åka ut och det kommer jag givetvis att göra.