Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beskedet: Uppskjuten seriestart för de lägre förbundsserierna

Sedan tidigare har de högsta serierna i svensk fotboll skjutits upp och hoppas kunna starta i slutet av maj som tidigast. Nu har Svenska fotbollförbundets förbundsstyrelse fattat samma beslut kring de lägre förbundsserierna, som dessutom kommer att avgöras som enkelserier.

Strax före lunchtid på onsdagseftermiddagen gick Svenska fotbollförbundet ut med information på sin hemsida under rubriken "Krisplan för den nationella fotbollen".

– Coronautbrottet innebär exceptionella utmaningar för vårt samhälle. Svensk fotboll måste ta sitt ansvar och på bästa sätt försöka bidra till att situationen hanteras så effektivt som möjligt, så att riskerna för smittspridning minimeras. Men vi ser också till att det fortfarande, om man vidtar alla de åtgärder som Folkhälsomyndigheten uppmanar till, finns möjligheter att ägna sig åt fotboll runtom i landet. Det är också att ta ansvar för folkhälsan, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson på SvFF:s hemsida.

Förbundsstyrelsen har också enats om rekommendationer till distrikten, som vägledning för den regionala och lokala tävlingsverksamheten.

En stund efter beskedet skrev Västergötlands fotbollförbund följande på sin hemsida:

"VFF återkommer snarast hur vi hanterar frågan men vi kommer givetvis att försöka följa SvFF:s rekommendationer men behöver tid att omsätta informationen till ett Götalands- och Västgötaperspektiv."

Till sommaren

I söndags kom herrarnas ettanklubbar, däribland Skövde AIK, överens om att vilja skjuta fram seriestarten, som nu kommer att bli den 21 maj, så som läget är i dag.

Seriestart för division 2 herrar, division 3 herrar och division 1 damer senareläggs till sommaren (start mitten av juni) och dessa serier spelas som enkelserier med synkronisering mot distriktsserierna. Detaljfrågor kring exakt seriestart och spelordning återkommer till föreningarna i inledningen av april.

Så blir kvalen

Därtill förändras kvalspelet en del. SvFF meddelar att kvalspelet till Allsvenskan och Superettan synkroniseras i årsplanerna mellan Allsvenskan, Superettan och Ettan.

Kvalformatet mellan Ettan och division 2 (herrar) förändras på så sätt att lag 13 i Ettan Södra och Ettan Norra möts i dubbelmöten om en plats i Ettan 2021, och de sex tvåorna i division 2 herrar gör upp om en plats i Ettan 2021. Ändringen görs för att skapa sportsliga förutsättningar för de deltagande lagen.

Kvalspel till Elitettan samt div 2 och div 3, herrar, inleds och genomförs enligt tidigare fastställt format och enligt fastställd tidsplan.

När det gäller barn- och ungdomsmatcher till och med tolv år, där det varken sätts samman en tabell eller koras segrare, tycker SvFF att utgångspunkten kan vara att genomföra de lokala matcherna som planerat, dock alltid med iakttagande av myndigheternas aktuella råd och riktlinjer.