Biltema kommer att bygga en butik, 7 000 kvadratmeter stor, söder om Ulricehamnsvägen i Ållebergs Center. Den kommer att stå färdig 2017 eller 2018.

Totalt går det åt 20 000 kvadratmeter mark för parkeringsplatser och annat, hela den stubbåker som ligger mellan vägarna mot Ulricehamn och Trollhättan.

Den marken var planerad för fem etableringar. Nu kommer detaljplanen, som antogs 2009, att göras om. Biltema vill bygga högre än de sju meter planen medger, och en damm som samlar dagvatten måste flyttas.

Enligt kommunalrådet Conny Johansson var det avgörande att det fanns mark klar för att Biltema skulle bestämma sig.

Deras etableringschef tog kontakt med mig för ett år sedan för att försäkra sig om att politikerna är med på noterna.

Trafikverket har krävt en rondell in till handelsområdet så fort det blir en etablering på södra sidan. Kommunen kommer att bekosta den, prislappen ligger på mellan 10 och 15 miljoner.

Biltema kommer att öppna i en egen fastighet. Att det inte är mer än drygt tre mil till närmaste Biltemabutik i Skövde är inga problem, enligt Biltemas vd Anneli Borg Lundgren:

Vi har lägen med tre-fyra mil emellan, det fungerar bra.

Biltema räknar med att kunna omsätta mellan 75 och 80 miljoner kronor i Falköping. Ungefär 25 personer kommer att få anställning.

De andra butikerna som finns på Ålleberg Center har spelat roll för Biltemas beslut. "Självklart tittar vår etableringsavdelning på vilka grannar vi har" säger Anneli Borg Lundgren.

I maj öppnar Biltema butik i Bollnäs, nummer 42 i Sverige.

Vi har 20-25 lägen till i Sverige vi tittar på, säger Anneli Borg Lundgren.

Närmast finns Biltema i Skövde, Borås och Jönköping.

Med Biltema klart har halva det planerade handelsområdet söder om Ulricehamnsvägen gått åt. Magnus Sundén och Conny Johansson säger att intresset är stort för resten av området, så pass att man kan vara noga med vem man väljer.

Vi har haft dialog med några till, men fått bromsa lite, säger Magnus Sundén.

Conny Johansson konstaterar att det är viktigt att planera nya områden för handel.

Och det är roligt att på kort tid fått besked från två så