Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brittiska öarna inspirerar höstens kulturvecka

Storbritannien lämnar EU, men Skara lämnar inte Storbritannien. Kulturveckan 2020 har siktet inställt på de brittiska öarna.

Under höstens kulturvecka vänds blickarna västerut. Och inte bara mot Storbritannien, vi vill också uppmärksamma den irländska republiken – sedan 1 februari EU:s största engelskspråkiga nation.

– Det kommer att bli dans, sång, teater, film, konst, litteratur – ja, alla möjliga kulturformer från England, Wales, Skottland, Nordirland och Irland, lovar kulturutvecklare Johanna Andersson.

Irländsk musik

Redan nu kan vi avslöja att Liam O'Maonlaí, sångare i det irländska bandet Hothouse Flowers, kommer att gästa Skara den 17 oktober. Hothouse Flowers hade sin storhetstid på 80-talet och i början av 90-talet.

O'Maonlaí är fortfarande ett stort namn på Irland och uppträder även på egen hand med en repertoar bestående av irländska folksånger och gamla hits. Detta unika framträdande har möjliggjorts genom ett samarbete mellan Skara kommun, Studieförbundet vuxenskolan, City-Gross, Sparbanksstiftelsen och Irlandskännaren Staffan Berlin.

Kulturveckan bygger, liksom tidigare år, på en framgångsrik samverkan mellan en rad aktörer: Skara kommun, Västergötlands museum, Skara skolscen, studieförbund, föreningsliv, näringsliv, konstnärer och andra kulturutövare.

– Tillsammans skapar vi en innehållsrik vecka för alla åldrar. Vi tror att vi har hittat ett tema som väcker inspiration och ser fram emot höstens aktiviteter. Då hoppas vi också att coronapandemin har klingat av och att alla restriktioner för evenemang har lyfts, säger kulturutvecklare Johan Frick.

En kulturell hotspot

– I Skara står kulturen stark. Att Skaraborna enligt SCB:s medborgarundersökning skattar kulturutbudet så högt ser vi som ett kvitto på detta, säger kulturchef Åsa Veghed och ordföranden i kultur- och fritidsnämnden Jan-Erik Augustsson.

Kulturveckan inleds med kulturnatten lördagen den 10 oktober och pågår till den 18 oktober.