På torsdagen avslutades rättegången vid Hudiksvalls tingsrätt. Den Skaraborgska familjen har åtalats misstänkt för olaga frihetsberövande.

I början av juli försökte pappan, mamman och de två bröderna kidnappa den 17-åriga flickan, som var bosatt på hemlig ort efter beslut från socialtjänsten och förvaltningsrätten.

I tidigare förhör har hon sagt att hon var rädd för sin familj som hon menar planerade att gifta bort henne med en okänd man, vilket föräldrarna har förnekat.

Under rättegången medgav en av de åtalade bröderna att han skickat ett meddelande till sin syster via Snapchat.

– Han bekräftade öppet att han gjorde det i en tjejs namn för att han förstod att hon annars inte skulle komma till mötesplatsen, säger kammaråklagare Peter Helsing.

De hade bestämt träff utanför Lidl i Söderhamn den 7 juli. Men istället för att träffa en jämnårig tjej från Syrien blev 17-åringen överrumplad av sin bror och föräldrarna som kidnappade henne, anser åklagaren.

När rättegången avslutades beslöt tingsrätten att släppa de två bröderna, varför?

– Man ansåg att det inte fanns något skäl till det längre. Det kan tolkas som att rätten anser att de är oskyldiga eller så kommer påföljden inte att bli fängelse utan kanske villkorligt och skyddstillsyn med samhällstjänst, säger Peter Helsing.

Han yrkade i sin slutplädering på fängelse i ett år och fyra månader för samtliga inblandade.

Enligt åklagaren har alla fyra hjälpts åt med att röva bort flickan, vilket han anser får stöd av vittnesuppgifter. Två tjejer iakttog händelsen och chockades.

– Av allt att döma så har de planerat det i förväg, lurat 17-åringen till platsen och tvingat in henne i bilen. Hon var bara frihetsberövad i femton minuter, men det beror inte på gärningsmännen utan på att vittnen larmade polis.

Även motivet till kidnappningen, att flickan skulle giftas bort, berördes under rättegången.

– Men det belystes inte så mycket. 17-åringen kände sig trängd och ville inte berätta. Motivet säger varför det hände men spelar ingen roll för brottet, att man berövade henne friheten.

Domen väntas den 18 augusti.