Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnadsvård temat för mingelkväll på museet

Under sensommaren renoverades lilla Händeneboden i Fornbyn. Nu bjuder museet in till mingelkväll med information om hur arbetet har gjorts

De senaste åren hade det blivit allt mer uppenbart att den lilla Händeneboden i Fornbyn behövde åtgärdas på olika sätt. Därför beslutades om en renovering av både väggar och tak, vilket till stora delar gjordes i slutet av den gångna sommaren.

Medlemmar i nätverket Traditionsbärarna, som är en sammanslutning av timmermän med stor erfarenhet av gamla träkonstruktioner, tog hand om reparationerna avseende den biten. Vasstaken lades i sin tur av vassläggare från Skåne. Därefter har det sista som återstått, varit läggningen av det yttersta skiktet på taket – torven, vilket nu snart också är klart.

Med det mesta gjort bjuder museet nu in allmänheten till en mingelkväll på onsdag. Då berättar museets två nya byggnadsantikvarier, Roberth Olofsson och Oskar Syrén speciellt om arbetet och traditionen att lägga torv på vasstak, men det går också att få reda på det mesta om renoveringsarbetet i sin helhet.

– Vi provar ett nytt koncept med mingelkvällen, säger museets programintendent Hanna Eklöf. Mingelkvällarna är tänkta att vara mer spontana är de andra programkvällarna, som vi oftast har bokat flera månader i förväg, och de kan handla om aktuella händelser som har skett på museet eller något annat som känns angeläget för tillfället, berättar hon i ett pressmeddelande.

– Vi kommer att berätta lite allmänt om de lokala byggnadstraditionerna och också ge tips på hur man kan gå till väga om man vill lägga ett vasstak på sitt eget hus, säger Roberth Olofsson.

Under kvällen serverar museet fika i kaféet och alla utställningar är öppna för besök fram till kl. 20.