Julhjälpen är en insamling som riktar sig till barnfamiljer.

Cecilia Lindberg, Floby, är den som håller i Julhjälpen och hon håller i insamlingen på sin fritid. Det var hon som startade den, men hon har hela tiden samarbetat med andra insamlingar och jobbat via sin Facebooksida.

Bild 1 av 5 Julklappar som Cecilia Lindberg har fått in.

Foto Julhjälpen i Skaraborg

När hon började hade hon aldrig en tanke på att det skulle bli så stort som det är idag.

– Då tänkte jag att jag skulle börja med att fråga någon familj ifall de behövde hjälp och så fick de det, sedan har det bara vuxit.

Cecilia har jobbat som lärare och har egna barn och är dessutom utbildad folkhälsovetare. Hon har därför träffat mycket barn och ungdomar.

Hon får ofta frågan varför hon inte även hjälper pensionärer och ensamstående, folk tycker även att hon borde hjälpa människor året runt.

– Men eftersom jag gör det på fritiden så finns det inte tid för att hjälpa alla och framför allt inte året runt. Det är därför som jag har dragit en gräns vid barnfamiljer och till jul eftersom jag tycker att det är en viktig högtid för barnen, säger Cecilia Lindberg.

Hittills har insamlingen lyckats få in julklappar till cirka 30 familjer i Skaraborg, vilket motsvarar ungefär 90 barn, enligt Cecilia.

– Men om vi får pengar över eller om vi får presentkort på mat, så delar vi det mellan familjerna eftersom vi inte ger dom pengar.

Varför startade du insamlingen?

– Jag startade insamlingen för att jag tycker att det inte är barnens fel att föräldrarna inte har samma ekonomiska förutsättningar som alla andra. Det är även för att jag genom mitt yrke vet hur viktig julen är för barn och ungdomar.

Julklapparna till unga under 18 år kommer i första hand, men hennes mål är även kunna ge mat till familjerna.

Hur kan människor hjälpa till med insamlingen?

– De som vill hjälpa till kan bidra med julklappar, pengar eller presentkort till mat, säger Cecilia.

Givarna har en stor betydelse för att Cecilia ska kunna hjälpa så många som möjligt.

Hittills har hon fått kontakt med 38 familjer och det lär komma fler, för förra året så stöttade hon 65 familjer.