Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cecilia talade i New York inför FN

I veckan fick hon tala i Förenta Nationernas högkvarter i New York. – Så händer det plötslig. Jag fick faktiskt nypa mig i armen, säger Skaraborgs riksdagsledamot Cecilia Widegren (M) från Norra Vånga.

Nyvalda presidenten för riksdagens Interparlamentariska union, IPU, Skaraborgs riksdagsledamot Cecilia Widegren (M), inbjöds till en parlamentarisk överläggning på Förenta Nationerna, FN:s högkvarter, i New York, USA.

Mötet samlade hundratals parlamentariker från över 60 länder och anordnas regelbundet av FN i samarbete med den Interparlamentariska unionen. Huvudtemat för mötet var multilaterala världsordningen och svårigheter som internationella institutioner står inför i dag, och som kommer behöva reformeras för att klara framtidens utmaningar.

Skaraborgaren Cecilia Widegren (M) var en av få inbjudna talare, och fick möjligheten att tala en timme efter FN:s generalsekreterare António Guterres. Därefter vidtog en längre utfrågning, där Widegren (M) deltog tillsammans med experter och ambassadörer från olika världsdelar.

Widegren (M) delgav möjligheter och utmaningar med dagens internationella organisationer, finansiella stöd och struktur i FN, samt inriktningen för framtidens FN-insatser. Hon tog också upp strukturer för hur man ska nå fram med bättre resultat.

– Det kräver den demokratiska utvecklingen och inte minst skattebetalarna vill känna att man får mer för pengarna. Sverige är en humanitär stormakt, men kräver ökad transparens, effektivitet och tydlig återkoppling om vad som uppnås, konstaterar Widegren (M).

Talet fokuserade på att även lokala utmaningar kräver global effektiv samverkan för terrorism, handel och säkerhet, med kraftfulla prioriteringar och modernare institutioner. Widegren betonade också och vikten av att FN ska styras och förvaltas på ett funktionellt, relevant, trovärdigt, samt kostnadseffektivt sätt.