Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Corona: Läkemedel mot malaria och ebola testas

NORGE

Läkemedel mot malaria och ebola – Hydroxiklorokin och Remdesivir – ska testas på norska patienter som har smittats med coronaviruset sars-cov-2, rapporterar norska TV 2.

Testningen av läkemedlen sker i samarbete med Världshälsoorganisationen (WHO) och ingår i en internationell studie som ska kartlägga vilka mediciner som är effektiva mot viruset. Sammanlagt ingår 1 500 personer i studien som leds av forskare vid University of Minnesota i USA.

Ebolaläkemedlet Remdesivir verkar hittills vara mest lovande, enligt norska läkemedelsverket.

Nina Skei, anestesiöverläkare på Levangers sjukhus, säger att den antivirala medicinen minskar antalet sjukdagar, rapporterar NRK.

– Den gör dig inte helt frisk, men den minskar komplikationerna av sjukdomen samt tiden som du är sjuk, säger Skei.

Det schweiziska läkemedelsbolaget Novartis erbjuder sig att donera 130 miljoner doser Hydroxiklorokin. Företaget har 50 miljoner doser i lager och uppger att det kan tillverka ytterligare 80 miljoner doser till slutet av maj.