Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronakritik växer efter fartygsisolering

CORONAVIRUS Kryssningsfartyget blev ett flytande fängelse. Men trots karantänen fortsätter antalet personer som smittats med corona ombord på Diamond Princess att öka. Nu växer kritiken mot Japans regering för hanteringen av krisen.

Lyxkryssaren Diamond Princess har hållits isolerad i hamnen i Yokohama i Japan sedan början av februari. Men karantänen till trots fortsätter antalet personer som har smittats med det nya coronaviruset att stiga.

Ytterligare 79 personer har testat positivt – vilket innebär att det totala antalet kända fall från Diamond Princess i skrivande stund landar på 621. Det är det största klustret av coronasmittade utanför Kina.

"Lättad"

Samtidigt har passagerare som testat negativt för viruset och som inte har visat några symtom börjat lämna fartyget. En av dem är en 77-årig japan.

– Jag är lättad. Nu vill jag bara vila ordentligt, säger passageraren som vill vara anonym.

I dagarna kommer omkring 500 personer att få gå i land – och därmed avsluta de två veckorna av isolering. Det väntas dock ta upp till tre dagar att få in alla nödvändiga testresultat.

I takt med att karantäntiden börjar lida mot sitt slut riktas allt mer uppmärksamhet mot hur politikerna i Tokyo har hanterat situationen. Regeringen tycks ha lagt mer fokus på att hantera allmänhetens uppfattning om situationen än själva utbrottet, menar kritiker. Och att sätta Diamond Princess i karantän tycks inte ha varit särskilt effektivt, påpekar de.

"Dolde sanningen"

Professorsadjunkten Shinichi Niwa drar paralleller till hur regeringen i Tokyo hanterade de katastrofala härdsmältorna i Fukushima 2011.

– Spridningen av viruset är mer omfattande än vad regeringen har sagt, säger Shinichi Niwa som är verksam vid Fukushima Medical University.

– Då sade regeringen att det inte var någon härdsmälta. De dolde sanningen och jag är rädd att samma sak händer nu med coronaviruset.

Regeringen har upprepade gånger försvarat beslutet att isolera kryssningsfartyget. Den har också fått stöd av framstående läkare. Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC har lovordat Japans "extraordinära ansträngningar" men också påpekat att de kanske inte har varit tillräckliga för att hindra smittspridningen.

Svidande kritik

Kentaro Iwata är specialiserad på infektionssjukdomar på universitetssjukhuset i Kobe. Efter att ha tillbringat en dag som frivillig ombord på Diamond Princess är hans kritik svidande. Enligt honom fanns inga professionellt utbildade personer med ansvar för att kontrollera smittan eller jobba förebyggande ombord. Det ska heller inte ha gjorts skillnad på områden fria från smitta och områden som kan ha varit kontaminerade av viruset, hävdar Kentaro Iwata som säger att han ombads att lämna fartyget när han framförde sin kritik.

– Det var byråkrater som ansvarade för allting, säger han i en video på Youtube.

Enligt regeringens talesperson var personalen ombord ordentligt skyddade mot viruset genom ansiktsmasker och handtvätt.

Går i land i Kambodja

På kryssningsfartyget MS Westerdam som lade till i Kambodja förra veckan har de sista passagerarna fått gå i land efter att ha testat negativt för coronaviruset. Fartyget, som var på en planerad tvåveckorskryssning i Asien, fick nobben från flera hamnar innan det tilläts att lägga till i Kambodja.

En amerikansk kvinna som tidigare befunnit sig ombord har testat positivt för coronaviruset i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur, dit hon anlände i fredags. Det finns inga uppgifter om att någon annan av de över 2 200 personerna som varit på fartyget är smittade.