Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronasmittades på lyxfartyg – nu är de döda

CORONAVIRUS Två passagerare från kryssningsfartyget Diamond Princess har avlidit efter att ha drabbats av det nya coronaviruset. En man och en kvinna mellan 80 och 90 år blev de första dödsoffren från lyxfartyget, där över 600 personer har testats positivt för viruset.

De båda japanerna togs av fartyget förra veckan och avled på sjukhus. Mannen hade tidigare haft problem med bronkialastma och behandlats för angina. Kvinnan hade inga tidigare kända medicinska besvär. Den direkta orsaken till hennes död var lunginflammation, enligt hälsodepartementet.

– De skickades till medicinska kliniker när de visade symtom. Jag är säker på att de fick bästa möjliga behandling, säger Japans hälsominister Katsunobu Kato, och framför sina kondoleanser till de anhöriga.

Många smittade

Diamond Princess har hållits isolerad i hamnen i Yokohama i Japan sedan början av februari. Men trots det har antalet smittade stadigt ökat och utgör det största klustret av konstaterade coronafall utanför Kina. Ytterligare 13 fall rapporteras på torsdagen, vilket innebär att det sammanlagda antalet fall i skrivande stund landar på 634.

Samtidigt har friska passagerare börjat lämna fartyget. I onsdags klev 443 personer i land sedan de testats negativt för viruset och inte uppvisat några sjukdomssymtom under 14 dygn i karantän.

Landstigningarna fortsätter. Men allt fler frågar sig om det verkligen är rimligt att tidigare passagerare från fartyget får röra sig fritt i Japans tätbefolkade städer – även om de testats negativt för viruset.

"Risk för smitta"

"Är det verkligen säkert att kliva i land?" lyder en rubrik i tabloidtidningen Nikkan Sports. Den citerar en passagerare som säger att han testades den 15 februari och fick gå i land först fyra dagar senare.

– Jag trodde att det fanns risk för att jag skulle smittas under de fyra dagarna. Jag tänkte "är det här verkligen okej", säger han.