Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronaviruset sprids i samhället i Skaraborg

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Nu har antalet som vårdas på Skaraborgs sjukhus för covid-19 ökat till åtta personer, varav fyra får intensivvård. – Vi ser nu tydliga tecken på samhällsspridning i Skaraborg, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare.

De första fallen där man kunde bekräfta covid-19 som upptäcktes i Skaraborg var personer som besökt Alperna eller annat utsatt område, eller nära familjemedlemmar till dessa.

– Nu finns också de där vi inte vet hur smittan gått till, säger Peter Nolskog.

Det betyder att coronaviruset finns spritt i samhället. Detta har man sedan tidigare sett tecken på i Stockholm och Göteborgsregionen men det är nu ett faktum även i Skaraborg.

Hur spridd smittan är i Skaraborg och om den är mer utbredd i vissa delar av Skaraborg än andra är oklart.

– Det går inte att känna sig lugn för att man bor i utkanten av Skaraborg, säger Peter Nolskog.

Därmed är det nu av yttersta vikt att riktlinjer följs som att stanna hemma vid även lättare förkylningssymtom och vänta på att man varit symtomfri i två dagar innan man återvänder till sin sysselsättning. Det är också att stor vikt att tvätta händerna ofta och i övrigt vara noggrann med handhygienen.

”Väldigt försiktiga”

Personer över 70 år uppmanas av Folkhälsomyndigheten att begränsa sina sociala kontakter och undvika att åka i kollektivtrafiken och handla i butiker.

– De ska vara väldigt försiktiga. Jag tror inte på utegångsförbud, det beror på vad man gör ute. När man ser på tv att brittisk polis jagar personer som vandrar med sin hund för att de bryter mot utegångsförbudet tycker jag bara att det är löjligt, säger Peter Nolskog.

Det är närkontakter med andra som ska undvikas och därmed situationer där det är svårt att styra över hur nära man kommer andra människor, som till exempel att åka buss.

– Coronaviruset smittar ungefär som en förkylning. Man kommer långt med enkla medel som god handhygien och att hålla en till två meters avstånd, säger Peter Nolskog.

Vill undvika alptopp

Om smittspridningen skulle gå snabbt skulle i storleksordningen 100 000 människor, en procent av befolkningen, kunna behöva sjukhusvård.

– Vårdens resurser räcker inte till om vi får en för snabb kurva, säger Peter Nolskog.

Han har tidigare uttryckt det som att vi vill ha en kurva över antalet smittade som hellre ser ut som ett västgötskt platåberg än en alptopp.

Hur länge coronaviruset kommer att vara ett allvarligt hot mot människans hälsa är nu en fråga många funderar på.

– Jag bedömer att det enda sättet att på sikt få bukt med detta är att fler blir immuna, då får varje smittad person färre att infektera. I det första skedet kan alla man träffar på bli smittade och sjuka. I en tid när alla barn och unga stött på det har det svårare att få spridning. Dit är det idag ganska långt, säger Peter Nolskog.

För att få en bild av detta menar Peter Nolskog att det är viktigt att kunna testa vilka som varit smittade av det nya coronaviruset och har antikroppar mot det, något det börjar komma testmetoder för. Många får lindriga symtom av det nya coronaviruset och för en del kan symtomen till och med vara knappt märkbara.

Vaccin på gång

Det arbetas intensivt för att ta fram ett vaccin mot den nya sjukdomen.

– Det kommer att komma väldigt snabbt. Normalt sett kanske det tar 10-15 år, men här kommer man inte att kunna vänta. Det kan komma vaccin som är testat men inte biverkningsfritt. Det kan vara ett vaccin som kan ge exempelvis narkolepsi hos en del men som räddar livet på många, säger Peter Nolskog.

Normalt tar det alltså längre tid men med nya metoder tror Peter Nolskog att ett vaccin kan komma till hösten. Men det kommer till en början att finnas i begränsade volymer och med ett tidigt vaccin kan det finnas risk för biverkningar. Därför är en möjlig strategi att dessa används av riskgrupper som riskerar att bli svårt sjuka eller avlida i covid-19.

För ett vaccin som används bredare och ingår i barnvaccinationsprogram behövs mer tidskrävande tester för att utesluta risker för omfattande biverkningar.

Hur länge det nuvarande utbrottet av sjukdomen kommer att vara är också något många funderar på.

– Vi vet inte. En möjlighet är att det trappar ner till sommaren. Förkylningar går normalt ner under sommaren, men vi vet inte, coronaviruset är så nytt, säger Peter Nolskog.

Andra våg

Sedan kan det komma en andra våg till vintern. Kommer det att finnas vaccin och eller läkemedel mot covid-19 då?

– I det mest gynnsamma scenariot kan det vara så. Det jobbas stenhårt med detta nu, säger Peter Nolskog.

För att få fram läkemedel som kan användas vid covid-19 testas bland annat mediciner mot ebola och malaria. Sedan är det en sak att ta fram ett läkemedel, en annan att snabbt producera det till hela världens befolkning.

– Det kan bli så att Västländer har råd, men det kan gå långsammare i Indien och Afrika, säger Peter Nolskog.