Folkmordet 1915, även kallat Seyfo, resulterade i att över 1,5 miljoner kristna människor mördades i Turkiet under Osmanska rikets sönderfall, ett brutalt folkmord som utfördes av framförallt ungturkar i syfte att skapa ett homogent samhälle. De kristna minoriteterna skulle utrotas.

2010 blev Sveriges Riksdag världens första parlament som erkände Seyfo som folkmord, det är vi stolta över. Men våra folkvalda representanters beslut betyder ingenting om regeringen inte ratificerar det. Det borde ha gjorts för länge sedan, men bättre sent än aldrig. Det är dags för ett erkännande.

Före valet 2014 åkte Stefan Löfven till Södertälje för att använda Seyfo som ett slagträ i valrörelsen. Inför tusentals ättlingar till folkmordsöverlevare lovade han att verkställa riksdagens beslut om han blir statsminister.

Fyra år senare kan vi konstatera att sveket är totalt och visar på att Socialdemokraterna även i denna fråga inte håller vad de lovar. Stefan Löfven svarade på en direkt fråga från SVT att han inte kommer att ratificera riksdagens beslut.

Nyligen åkte Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson till Södertälje och lovade att driva folkmordsfrågan i riksdagen. Men så sent som 15 juni i år röstade SD Södertälje emot att resa ett nationellt monument till minne av folkmordet. Hyckleriet når därmed nya höjder.

Seyfo är det första folkmordet i modern tid. Genom att fördöma det tidigare kunde vi kanske ha förhindrat det senare - förintelsen, folkmordet i Srebrenica, Rwanda. Innan Hitlers invasion av Polen 1939 så motiverade han sina mannar genom att retoriskt ställa frågan: ”Vem kommer ihåg folkmordet på armenierna?”.

Historien upprepar sig igen i Syrien och Irak för de kristna minoriteterna, samtidigt som omvärlden visar totalovilja att lära sig från historien och skydda kristna minoriteter från ännu en etnisk rensning.

Idag är det straffbart i Turkiet att nämna folkmordet Seyfo, trots att historikerna och folkrättsexperterna är överens om att de etniska rensningarna var ett folkmord. Därför är det viktigt att Sverige, EU och FN visar mod och handlingskraft och står upp för folkmordsöverlevarnas ättlingar. Vi är trötta på att bli svikna.

Vi vill:

Att Seyfo skrivs in i svenska läroplanen.

Att nästa statsminister kallas till konstitutionsutskottet för förhör om varför riksdagens beslut från 2010 ännu inte har verkställts.

Att regeringen arbetar gentemot Turkiet för att ta bort kriminaliseringen av att hävda att folkmordet har ägt rum.

Att Turkiet ska ersätta svenska medborgare som har fått sina marker exproprierade och släktingar mördade. Internationell domstol ska avgöra frågan.

Att Sverige verkar för ett lokalt självstyre på Nineveslätten.

William Kajo (KD)

Riksdagskandidat Skaraborg

Conny Brännberg (KD)

Regionpolitiker