Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför behöver Falköping öka inköpen från näringslivet

Coronakrisen har medfört att drygt hälften av de västsvenska företagen minskat sin försäljning. Samtidigt kämpar kommunerna med att få skattepengarna att räcka till. Nu behöver Falköping låta fler företag, föreningar och stiftelser vara med och bidra till den kommunala verksamheten.

Varje år uppgår värdet av offentlig upphandling i landets kommuner till drygt 500 miljarder kronor. De offentliga inköpen spelar därmed en stor roll för många företag, föreningar och stiftelser. När en kommun likt Falköping väljer att upphandla en större andel av sin verksamhet bidrar det till att marknaden och affärsmöjligheterna växer för näringslivet.

När kommunerna låter fler aktörer vara med och konkurrera om uppdrag, istället för att bedriva verksamhet i egen regi, skapar det också bättre förutsättningar för att använda skattemedlen mer effektivt. Det är avgörande för att upprätthålla förtroendet för offentlig sektor och för att invånarna ska kunna få tillgång till välfärdstjänster av högsta möjliga kvalitet.

Alla vinner på en fungerande konkurrens. Om fler företag får vara med och konkurrera leder det till högre kvalitet på de tjänster som kommunen tillhandahåller, utan att höja kostnaderna. Experter menar att kommuner kan spara 5–15 procent genom smartare affärer och att arbeta mer strategiskt med inköp. För Falköpings del kan det handla om miljoner som skulle kunna användas mer effektivt.

Nyligen presenterade Svenskt Näringsliv en granskning av hur stor del av kommunernas verksamhet som köps in från privata företag, föreningar och stiftelser. Resultatet visar att det finns stora skillnader. Under 2019 inhandlades drygt 7 procent av den kommunala verksamheten i Falköpings kommun. En andel som ökat genom åren men som fortsatt är lägre än i många kommuner runt om i landet.

Samtidigt för kommunens politiker årliga budgetdiskussioner om att de kommunala skattemedlen inte räcker till. Istället för att ropa efter höjningar av kommunalskatten, vilket slår hårdast mot de med låga inkomster, borde kommunen först och främst rikta sitt fokus mot att göra fler och mer effektiva affärer. Här finns en stor potential för Falköping.

Nu är ett bra tillfälle att genomlysa kommunens verksamhet, arbeta strategiskt med upphandling och öka de offentliga inköpen. På så vis bidrar kommunen inte bara till att hålla uppe efterfrågan för hårt kämpande företag, föreningar och stiftelser under den pågående krisen. Utan får samtidigt en bättre och mer effektiv kommunal verksamhet. En win-win för alla som bor och verkar i Falköping.

Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv Västra Götaland

Christina Riksén, näringspolitisk rådgivare Svenskt Näringsliv Västra Götaland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel