Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför lägger Skövde kommun ner crossgymnasiet

Rektorn för Gymnasium Skövde gick i dagarna ut med att motocrossgymnasiet lägger ner. Orvar Eriksson (C) är den person som fattat beslutet. – Åtagandet var större än vi trodde, säger han.

Föräldrar rasar mot beslutet att lägga ner gymnasieutbildningen som fattats på delegation av Orvar Eriksson (C).

Eriksson har förståelse för att människor är upprörda.

– Det är tråkigt att det blir såhär, det var inte det vi hoppades på. Jag önskar de här ungdomarna lycka till, säger han.

Det avtal som Skövde har med Svenska Motocross- och Snöskoterförbundet (Svemo) sträcker sig egentligen till sommaren 2020, men nu väljer alltså kommunen att häva kontraktet. Detta innebär inte ett avtalsbrott.

– Svemo har själva funderat på att säga upp avtalet, säger Eriksson.

Den orsak som i första hand nämnts som avgörande är uppskjutandet av den nya motocrossbanan i Skövde. Detta nämner också Gymnasium Skövde som den huvudsakliga orsaken till att avtalet hävs.

LÄS MER: Motocrossgymnasiet läggs ner i Skövde

Eriksson menar själv att kommunen haft svårigheter att leva upp till det avtal som skrivits.

– Banan är bara ett av många krav. Andra krav är elevhem med vuxennärvaro. Vi har inget sånt i Skövde kommun och det skulle krävas en femårsperiod att bygga upp.

Han menar att åtagandet var större än vad kommunen vetat om. Boende och liknande hade inte tagits med i beräkningarna.

– Vi hade inte klart för oss vad kontraktet innebar, vi skulle gått igenom det noggrannare. Jag vågar inte uttala mig om det är att vi inte sett eller förstått formuleringarna. Specificeringarna om vad som ingick i kommunens åtagande har vuxit fram efter tid.

Eriksson hoppas fortfarande att planerna för banan går igenom. Beslutet att lägga ner motocrossgymnasiet kommer däremot göra att det inte blir ett lika pressat läge och kanske tar byggandet längre tid.

– Vi hoppas fortfarande att banan blir byggd, det är bra för våra ungdomar och äldre som motionerar. Den var inte tänkt att bara vara till för skolan, säger Eriksson.