Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför ska Falköpings kollektivtrafik vara gratis

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Det ska vara gratis att åka buss i Falköping. Det skriver idag Philip Lennerö, Vänsterpartiet i Falköping.

En enkelbiljett med buss kostar idag 69 kronor från Falköping till vår grannkommun Tidaholm. Är det verkligen rimligt?

Många av Sveriges kommuner, från norr till söder anser att så inte är fallet, och har tagit handling gentemot en friare kollektivtrafik. Det är också något vi i Falköping bör bejaka.

Det finns många fördelar med skattefinansierade busslinjer. Enligt Naturvårdsverket minskar utsläppen trots ökande trafik. Inte nog med det så skulle det också öka rörligheten och tillgängligheten för kommunens invånare. Exempelvis i Avesta kommun, som finansierat kollektivtrafiken sedan 2012, har resandet ökat med över 300 procent, med minskade utsläpp som resultat.

Motståndarna på högerkanten skriker ofta högt att det är komplicerat, dyrt och helt omöjligt att öppna upp kommunens trafik till alla våra invånare, men fakta stödjer inte deras perspektiv.

Även i kommuner där våra gemensamma skattemedel inte räcker till, finns det möjlighet att subventionera för enklare rörlighet. I Kiruna kostar fritt resande inom tätort och glesbygd ynka 100 kronor per år. Det är både rimligt och ett steg i rätt riktning.

Möjligheten för ett mer klimatsmart, ekonomiskt och friare Falköping finns redan ute bland våra gator och torg. Just därför ska Falköpings kollektivtrafik vara gratis.

Philip Lennerö, Vänsterpartiet Falköping