De cirka 300 medlemmarna på Crossfit Skövde kan än så länge träna som vanligt trots hotet från corona-smittan. Man har mellan sex och åtta pass om dagen, med upp till 16 deltagare vid varje tillfälle.

Mikael Sahlén, som är platschef och tränare på Crossfit Skövde, säger:

– Vi började tidigt jobba med mycket information till våra medlemmar. Det handlar om att hålla en god hygien där man till exempel ska vara noggrann med att desinficera de redskap man använder direkt efter man använt dem.

– Vi utbyter erfarenheter med andra anläggningar i Sverige och i hela världen, och försöker vara proaktiva för att kunna fortsätta träna och över huvud taget ha någon verksamhet.

Man har därför tagit fram en handlingsplan i tre faser:

– Just nu är vi i fas ett, som innebär att vi tränar i stort sett som vanligt. Vi följer myndigheternas rekommendationer samt har extra restriktioner när det gäller hygienen. Man tvättar sig när man kommer in och när man går här ifrån. Och självklart stannar man hemma om man är det minsta hostig eller förkyld.

Fas två

Skulle läget förvärras och man inte får ha större grupper än fem personer, inträder fas två.

– Då blir det svårt att driva en gruppbaserad verksamhet som vår, och då går vi över till en online-baserad träning. Vi arbetar nu med att filma pass, som medlemmarna sedan ska kunna logga in för att se hemma. Men gymmet kommer att vara öppet för enskild träning.

Idén till online-träningen kommer ursprungligen från USA, där flera gym tvingats stänga och därför använder tekniken för att kunna erbjuda sina kunder träning.

– Du ska i princip kunna göra samma övningar som på plats i gymmet, fast med enklare redskap eller inga alls.

Det blir inspelade pass där tränaren förklarar vad man ska göra, vad man vill ha ut av passet, håller uppvärmning och genomför passet, fast i hemmiljö.

– Vi vill att våra medlemmar ska kunna fortsätta med sitt dagliga liv och ha möjlighet att träna så att inte allt stannar upp. Vi kommer säkert att hålla några pass live, men fokus ligger på de inspelade passen.

Och om fas tre inträffar stängs hela anläggningen?

– Då följer vi myndigheternas rekommendationer och håller stängt så länge det behövs. Vi fortsätter med den onlinebaserade träningen och medlemmarna kan också låna med utrustning hem. Men vi hoppas naturligtvis att det inte ska gå så långt.

Pt i grupp

Crossfit är enligt Mikael Sahlén en funktionell träningsform, där en tränare går runt i gruppen och aktivt kan korrigera deltagarnas rörelser.

– Man kan säga att det är som att ha en pt (personlig tränare) fast man tränar i grupp.

Träningen består av att man lyfter, puttar och drar olika redskap.

– Det kan vara vikter, skivstänger, slädar eller den egna kroppsvikten.

Crossfit är ett varumärke där var anläggning ägs av lokala entreprenörer. I Skövde jobbar tre personer, ägaren Lars Thool, ansvarige tränaren Alexander Berg, samt platschefen och tränaren Mikael Sahlén.

Har ni märkt av någon nedgång i besöksantalet efter corona?

– Nej, faktiskt inte. Jag tror att beror på att vi varit tydliga med informationen om hur vi vill bedriva verksamheten.

– Vi hoppas köra på som vanligt - fast med restriktioner - så länge det går. Men vi har ändå en plan för fortsättningen, säger Mikael Sahlén.