Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De lånar ut sina balklänningar gratis – "Vet hur dyrt det kan bli"

Studenten är en högtid många ser fram emot, men som ofta kan bli väldigt dyr. Det är något som Skövdeborna Sussi Bajrami Fälth och Sophie Lenasdotter Nohrberg vill göra något åt. Därför lånar de ut sina balklänningar – helt gratis.

Nu är det inte långt kvar till att årets studenter ska få springa ut, åka studentflak och gå på bal. Många inköp ska göras – och kläder till balen är just ett av dem.

Men det finns en del knep att ta till för att få ner kostnaderna. I allt fler köp- och säljgrupper på bland annat facebook lägger privatpersoner ut sina knappt använda balklänningar till försäljning, och vissa lånar till och med ut dem – helt gratis. Sussie Bajrami Fälth är en av de som hoppas att någon kan få användning av balklänningen som hon själv hade när hon tog studenten.

– Ofta använder man den inte mer än en gång och jag vet hur dyrt det kan bli med allt som ska köpas till. Min klänning hänger ju bara i garderoben nu. Det är mycket bättre om någon annan kan få användning för den, och dessutom har alla kanske inte råd att köpa en helt ny, säger hon.

Själv tog hon studenten 2011, och sedan dess har hon tidigare hyrt ut sin balklänning en gång. Efter det lade hon ut den till försäljning – men i år ångrade hon sig.

– Det kändes jätteroligt att den kunde komma till användning igen. Men jag tänkte att det är mycket bättre att låna ut den gratis istället för att någon ska behöva betala. Ofta köper man en dyr klänning som man kanske bara använder en gång. Det känns så onödigt, säger hon.

"Bra för miljön"

En annan person som också valt att låna ut sin knappt använda balklänning är Sophie Lenasdotter Nohlberg från Skövde.

– Förutom att det är väldigt dyrt att behöva köpa nya kläder till balen, som ofta bara används ett fåtal gånger, tänker jag också att det är bra för miljön att låna av varandra, säger hon.

Hon har, precis som Sussi Bajrami Fälth, tidigare lagt ut annonser på bland annat facebook om att hon lånar ut sin klänning.

– Jag tycker det är jättebra att det finns grupper där man kan byta med varandra. För hela studenten slutar ofta i en enorm kostnad som egentligen inte behöver bli så dyr, säger hon.

"Skulle bli jätteglad"

Det är nu några månader sedan Sussi Bajrami Fälth lade ut sin annons i olika köp- och säljgrupper på facebook. Hittills har dock ingen nappat.

– Jag vet inte varför. Kanske tycker man att det känns jobbigt att fråga eller så har man redan ordnat en. Men det finns många annonser på facebook där personer säljer sina knappt använda klänningar – så studenten behöver inte bli så dyr. Jag skulle dessutom bara bli jätteglad om någon hörde av sig, säger hon.