Utsikten över Hornborgasjön är makalös.

Den ingår för dem som kommer till Samuelsgården för att gå kurser.

Representanter för både byggföretag och kommuner sitter i skolbänkarna och lär sig om akustik, en följd av över 15 års utvecklingsarbete kring ljudabsorbenter som bedrivits av företaget B&L Lund AB.

Bengt och Lena Lund grundade företaget 1980.

Bengt Lund reste mycket för Skaraföretaget Lectrostatic, familjen kom i kläm. Paret beslöt starta eget hemma på Samuelsgården i Bolum.

Det nystartade företaget sålde brett av produkter kopplade till arbetsmiljö. Bland annat monterades ljudabsorberande undertak.

Med ett företagsköp år 2000 fick paret in en produkt möjlig att utveckla. Under varumärket Absoflex görs ljudabsorbenter att montera i tak och på väggar, eller i skärmar och vikväggar

Med 20 års erfarenhet av att montera akustikundertak hade Bengt och Lena Lund byggt upp en kunskap om akustik. När arbetet fortsatte med egna produkter byggdes kunskapen på.

Idag har företaget ett beräkningsprogram med åratal av ljudmätningar som underlag.

När lokalerna mätts upp kan vi ge ett förslag på hur bullerdämpning ska monteras. Vi akustikmäter efteråt, och lämnar alltid garanti att vi uppnår de värden som gäller för till exempel lektionssalar eller sporthallar, säger Bengt Lund, vd för bolaget.

Absorbenterna byggs av mineralullsplattor som kläs med svenskvävd textil, och tillverkas på Samuelsgården.

Samtidigt säljer och monterar företaget produkter från en rad ledande varumärken. Skaraborg är kärnområdet. Ållebergsgymnansiet finns bland de projekt B&L Lund ansvarat för.

Genom åren har företaget byggt ut på Samuelsgården. Miljön nära Hornborgasjön är känslig, med rödmålade väggar och vita knutar smälter byggnaderna in och liknar en modern gårdsbebyggelse.

Vi har kunnat expandera med eget kapital, konstaterar Bengt Lund.

Senaste verksamhetsåret omsattes 37 miljoner.

Nästa år siktar vi på 40 miljoner, säger Bengt Lund.

Idag är 21 personer knutna till företaget. Tio av dem är montörer

Bengt och Lena Lund är uppenbart förtjusta över att de kunnat bli kvar och driva företaget från Bolum, där Bengt växte upp.

Och familjen, en gång skälet till att företaget startades, är inte avskräckt. Två av de tre sönerna är verksamma i bolaget.

Yngste sonen Anders och hans fru Anna flyttade tillbaka från Göteborg och bor i grannhuset, båda jobbar i företaget. Mellansonen Johan är bosatt i Kungsbacka, och arbetar därifrån med kunder i Göteborgsområdet.