I helgen skedde sju inbrott i Skaraborg och i Skövde var det främst området Ekängen, Dälderna och Ulveket som drabbades. Även Falköping och Tidaholm har drabbats.

Plockar ut fönster

Tillvägagångssättet verkar vara det samma och ofta plockar gärningsmännen ut ett fönster på baksidan och tar sig in den vägen.

– Det är viktigt att tillägga att ett flertal av dessa brott skett i villor med larm. Tänk på att ni har larmat även i sovrum och badrum och det kan också vara bra att se över buskar och annan vegetation, fortsätter Ewa Degerhult.

Ett annat bra sätt är att DNA-märka sina saker, skulle sedan polisen stoppa ett fordon med misstänkt stöldgods kan de redan på plats se om det finns sådan märkning.

Informera hela området

Grannsamverkan uppmanar till att informera alla i ert område när ni reser bort, inte bara närmaste granne.

– Ser ni något misstänkt, så ring polisen och informera även oss. Tillsammans kan vi kanske mota bort tjuvarna, menar Ewa.

Hon har tillsammans med sin man genomgått utbildningen till polisvolontärer.

– Myndigheten erbjuder ett antal utbildningstillfällen och när man är klar, så brukar vi följa med polisen under krogkvällar och andra större evenemang. Vi har exempelvis varit med på Matfestivalen och Stochampionatet, berättare Eva.

Deras uppgifter kan handla om att hjälpa en överförfriskad person till en taxi eller delta i polisens informationsarbete, som vid den cykelvecka som nyligen anordnades.

Informerar via app

Man har också appen "supertext" där kontaktpersonerna inhämtar information om brott från bland annat skövdenyheter.se och polisen.

– På så sätt når vi snabbt ut med uppgifter och en person som haft inbrott kan också berätta det den vägen. Det är bra eftersom vaksamheten då kan öka.

Uppgifter om eventuell iakttagelser eller bilar hämtas bara från polisen för att organisationen inte ska riskera att gå ut med felaktiga uppgifter.

Läs Anna 81 drabbad av tjuvarnas nya knep

Läs vi känner igen mönstret

Läs åtta husägare drabbade av inbrott

Vaksamhet

Även polisen varnar för stöldligorna och manar till vaksamhet.

– De har olika sätt att se om någon är hemma. Om det finns post i lådan och i vissa fall har de hängt saker på handtaget och ser att det hänger kvar långt senare, menar stationsbefälet Fredrik Bergström.

De uppmanar grannar att ha uppsikt över okända bilar. Även om det rör sig om utländska ligor och utländska bilar så är det inte helt ovanligt att de stjäl svenska registreringsskyltar och sätter på sina bilar.

Grannsamverkan är bra, liksom rörelsestyrd utomhusbelysning.

– Det är särskilt viktigt om du har en villa i hörntomt eller om du har en insynskyddad tomt.

Och förvara inte smycken på toaletten eller nattygsbordet, där letar tjuvarna först.