Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Att odla sin trädgård som en oas

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Eva-Lill Nilsson besökte en trädgård som är en oas för fåglar, insekter och växter. "I dag behöver vi mer mångfald, inte mindre, särskilt i våra trädgårdar" skriver hon.

Monty Don avslutade just ett fantastiskt trädgårdsprogram med de här orden, fritt citerat:

”En trädgård skapad av passion över platsens förutsättningar är grunden för varje trädgård av värde”.

I dag besökte jag min vän Ove i Bestorp. Med den kanske bördigaste jord man kan tänka sig har han de bästa förutsättningar. Passion. Som biologilärare har han i decennier gett Falköpings ungdomar möjlighet att förstå samband i naturen.

Han berättar för mig om ett besök från Falköpings kommun där han fick anvisningar om hur han skulle ta bort allt som förökat sig i hans gräns mot trottoaren. Att besökaren inte kunde kunna känna igen en blommande akleja bekymrade honom. Den sällsynta pion som förvirrat sig till tomtgränsen lämnas ohörd. Han fick också veta att grannarna säkert skulle komma att klaga på hans trädgård då den inte följer gängse mönster.

Själv tycker jag att det är tråkigt om varken kommunens trädgårdskunniga eller grannar skulle kunna förstå vilken oas hans trädgård är för insekter och fåglar. Det finns elva bon av mesar, finkar och svartvit flugsnappare i hans lilla trädgård. Tre starar får samsas med varandra för att kunna bo på hans tomt. Det naturliga vore att de kunde sprida sig till flera trädgårdar.

Vi står där i trottoarkanten och ser ner i hans murkrön. Där visar sig ett litet solitärbi. Det bor säkert där, säger han. Jag vet att de vilda bina är viktiga pollinerare och att om man rensar runt deras bo hittar de inte hem. De och blomflugor minskar dramatiskt. Flera arter är redan borta.

Så flyttar vi blicken. Här ser ”de” säkert bara utblommade maskrosor, konstaterar han. Nästa blomning blir rölleka och stor blåklocka, prästkragarna är på god väg. I rabatten intill prunkar pioner av sällsamt slag. Den trädgård han odlar är fylld av blommor och av bin. Fåglarna finner en tillflykt. Den borde vara en inspiration och inte ett problem.

Den biologiska mångfalden är hotad och Oves trädgård är en oas. I dag behöver vi mer mångfald, inte mindre, särskilt i våra trädgårdar.

Eva-Lill Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel