Vi tjejer får lägga ut hundratals kronor varje år för att vi har mens. Förutom att mensskydd kostar även värktabletter, havrekuddar, underkläder och ibland sängkläder. Detta ökar bara på kostnaderna ännu mer och vad händer då med de familjer som har ekonomiska svårigheter och dessutom tonårsdöttrar? Vad händer med dem som måste lägga ut dessa kostnader varje månad bara för att man har mens?

Eftersom alla tillbehör är dyra borde då inte vi tjejer få en fördel? Mensskydd borde vara gratis, mens är inget val för oss tjejer. Vi lever ändå i ett jämställt land där alla ska ha rättigheter, och mens är en rättighet. Kan då inte detta vara ett exempel på ett jämställt samhälle? Tänk exempelvis på alla ensamstående mammor där ute som får slita dag och natt, där mensskyddet tar upp en del av ekonomin.

Vi har gjort en undersökning på Ållebergsgymnasiet där nästan 90 personer, killar som tjejer har fått ge sin åsikt. 87.2 procent av dem som svarade tyckte att mensskydd borde vara gratis, eftersom att mens inte är något val!

Vad vill vi egentligen säga? Jo, vi vill att Falköpings kommun, precis som Örebro kommun, ska ge ut gratis mensskydd, på skolor, apotek och ungdomsmottagningar, så framför allt tjejer ska slippa lägga ut “extra kostnader” på mensskydd. Varför inte testa?

Johanna Almyren

Jennifer Wallin

Nathalie Holgersson Binnberg