Replik till Milada Wurms insändare, ”Falköpings åtgärder räcker inte”

”Sverigedemokraterna tycker Falköpings kommun ska agera mer kraftfull för att motverka smittan av corona-virus… Vi i SD Falköping vill att vår kommun agerar i tid och gör mer för att förhindra smittspridningen… Vi tycker inte att det är tillräckligt…” och så vidare. Milada Wurm vill och tycker väldigt mycket – synd bara att hon har glömt att tala om vad som ska göras och hur det ska göras och vem som ska göra vad. Var finns några konkreta förslag? Har hon erbjudit sig att personligen handla för våra gamla som inte bör vistas bland folk, kanske hämta ut deras mediciner från apoteket? Nix.

Läs tidningen, Milada Wurm, lyssna på radio, titta på tv – snart handlar allt bara om corona. Svårt att tro, att alla initierades förslag och åtgärder är fantasiprodukter. Corona är något helt nytt för världens virologer och andra medicinska specialister, så man trevar sig fram i jakten på ett botemedel. Vad SD Falköping vill och tycker, är totalt ointressant.

Alla åtgärder måste, om det ska vara någon vits med det hela, utgå uppifrån, annars är risken stor att vi får totalt kaos. Jag tycker att det hittills har skötts mycket bra, med tanke på att ingen sitter inne med någon lösning. Vår regering gör så gott den kan – i samråd med andra länder – och man utbyter erfarenheter. Alla jagar efter botemedel.

På det regionala och lokala planet – här kommer Wurms ´kravlista’ in i bilden – måste så många åtgärder planeras och genomföras, uppifrån, steg för steg, att alla verksamheter omfattas. Polisväsendet, sjukvården, äldrevården, skolor, kursverksamheter – allt innefattas i tur och ordning. Kommunen hyr ut lokaler i en skolas hemkunskapslokal. De matlagande ’gubbar’, som håller till där, kontaktas av sin kursledare om att verksamheten stoppats. Han, sin tur, har fått beskedet från sitt studieförbund, som i sin tur kontaktats av kommunens fritidskontor osv. Detta är den rent organisatoriska ordningen steg för steg, som måste klaffa om alla i samhället ska omfattas. Polisen ska kunna utföra sitt jobb och sjukvården får växande problem, inkluderande passning av personalens barn osv. Men allt detta redovisas dagligen i olika medier.

Om Milada Wurms insändare var avsedd att vara ett bevis på politisk handlingskraft, så är den i högsta grad löjeväckande och ett bevis på att SD Falköping uppenbarligen saknar den information som alla vi övriga dagligen tar del av. Kommunen sköter sig bra – eller har Wurm en alldeles egen patentlösning att erbjuda?

Georg Flessa