Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt – S-kvinnor: Demokrati i Sverige och världen

I år är det 100 år sedan kvinnor för första gången fick utöva sin rösträtt i ett riksdagsval. Det var den milstolpe som gjorde Sverige till en demokrati.

Demokrati är något vi tar för givet men som förvägras en majoritet av världens befolkning.

Det är oroande att demokratin utmanas på många håll i världen. De växande auktoritära krafterna hänger ofta ihop med ekonomiska och sociala klyftor. Vid försämringar i vår omvärld är det viktigt att Sverige står upp för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer.

I denna tid är det viktigare än på länge att bedriva en feministisk utrikespolitik för kvinnors och flickors rättigheter men även för att stärka demokratin globalt. Flera andra länder har nu följt Sveriges exempel. Regeringen har tillfört ett stöd om drygt 260 miljoner kronor globalt för att motverka de effekter som pandemin haft på verksamhet kopplad till bland annat sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Sverige har även tagit på sig en ledande roll i den globala koalitionen för ekonomisk jämställdhet. Sverige kommer att arbeta för kvinnors och flickors ekonomiska egenmakt genom införandet av sociala och ekonomiska reformer och jämställdhet på arbetsmarknaden. På så vis hjälps vi åt att stärka demokratin runt om i världen.

För precis som den amerikanska poeten Amanda Gormans sa vid framträdandet vid Joe Bidens presidentinstallation i USA: ”Men medan demokratin för en tid kan fördröjas kan den aldrig för alltid besegras. På den verkligheten, på den tillförsikten förtröstar vi, för medan vi höjer blicken mot framtiden har historien sin blick fäst på oss.”

Ida Ekeroth Clausson (S), ordförande S-kvinnor Skaraborg och internationell ledare Socialdemokraterna i Skaraborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel