Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den bästa tiden för bio är nu

Lider du av Netflix-­torka? Hamnar du ofta i ett tillstånd av evigt och planlöst scrollande utan att hitta ett enda intressant alternativ? Botemedlet är enkelt – Gå på bio! Sällan visas det så många kvalitetsfilmer som nu.

Vi är nämligen inne i en period som kallas för ”the film award season”, den tid under januari och februari som de största amerikanska filmgalorna går av stapeln. Perioden innebär ofta Sverigepremiärer för många intressanta filmer från 2018, och det här året är inget undantag.

Veckans tips innehåller därför flera spännande titlar som redan kammat hem fina Golden Globe‐statyetter, och lär stå på nomineringslistan inför årets Oscarsgala.

Eller vad sägs som Vice, filmen om George W Bushs vicepresident Dick Cheney. Christian Bale, nästan oigenkännlig som Cheney, tackade Satan för inspirationen till sin rollprestation när han tog emot en Golden Globe för ”Bästa manliga huvudroll”. Bara det gör ju att Vice måste ses.

För dig som inte kan få nog av Svenska Akademien och diskussionen kring det manliga geniet finns The Wife med hyllade Glenn Close i huvudrollen. Filmen hamnar anmärkningsvärt rätt i tiden då den skildrar en kvinna med författartalanger i skuggan av sin berömde make som ska tilldelas Nobelpriset i litteratur. Går det att hitta ett mer aktuellt tema?

Det råder alltså ingen brist på bra biofilm, men trots det väljer alltfler bort vita duken. Förra året minskade antalet biobesök med 400 000 i hela landet. Beror det på höjda biljettpriser?

Att ingen svensk film lyckades slå Solsidan‐filmens publiksiffror från året därpå? Man kan ju alltid spekulera. Men när diverse streamingtjänster känns ovanligt torra kan vetskapen om att det finns andra sätt att se på bra film rädda en och annan trist fredagskväll. Det är i alla fall värt ett försök.