En 46-årig man åtalas i Göteborg för bedrägeri, eller försök till bedrägeri, mot 76 äldre personer runt om i landet. Nästan alla drabbade är kvinnor och flera hör hemma i Skaraborg.

– En fruktansvärt hänsynslös brottslighet, mannen är helt skrupelfri och har som enda syfte att gynna sig själv, säger Jonas Almström.

Han är tidigare dömd för ett stort antal bedrägerier och den nya brottsligheten startade så fort han kom ut från ett fängelsestraff i Sverige.

– Under en permission stack han dessutom troligtvis till Sydafrika, men han greps igen på en flygplats i Frankfurt och fick därmed avtjäna hela sitt fängelsestraff, konstaterar Almström.

Brottsligheten ska i princip ha skett dagligen och mannen har systematiskt rikt upp äldre personer i Sverige. Många gånger har han sagt sig arbeta på en närbelägen vårdcentral eller ett större sjukhus.

– Han har skapat dödsångest hos många personer eftersom han bland annat hävdat att de drabbats av cancer, sedan har han fått dem att skicka pengar för att få tillgång till en ny mirakelmedicin, konstaterar åklagaren.

Brottsligheten har inte bara drabbat enskilda personer mycket hårt, utan hela familjer.

– Arv har förskingrats och många gånger har samhället tvingats gå in eftersom personerna förlorat så mycket pengar att de inte kan klara sitt dagliga liv.

Åklagaren tror att så många som tusen personer kan ha drabbats och det handlar i första hand om kvinnor, där åldern i medeltal varit 85 år. I går lämnades 76 fall av grov förskingring in till tingsrätten.

– Men jag får inte åtala för de fall som inte var med i den europeiska arresteringsorder, som han hämtades från England på, säger Jonas Almström.

Rent teoretiskt skulle man kunna vända sig till England på nytt för att utvidga åtalet, men det är inte planerat i dagsläget.

– Problemet är att den här 46-åringen inte har några pengar, så även om vi utreder hundratals fall till, så kommer de utsatta inte att få något tillbaka.

Utredningen visar bland annat att mannen köpt Rolex-klockor för de pengar han fått från sin brottslighet.

Själv förnekar mannen att han har begått brott, men åklagaren har gått om bevisning. Bland annat finns det filmer som visar när han tar ut pengar med målsägandenas bankkort. Det finns också ljudfiler där han beställer taxi för att damerna ska kunna åka till bank- och postkontor.

– Jag skulle karakterisera den här typen av brottslighet för osmaklig och jag anser att mannen ska dömas till ett flerårigt fängelsestraff.

Polisens Circagrupp som bekämpar åldringsbrott har arbetat med ärendet sedan i januari förra året. Nästan alla de lurade är kvinnor och av flera utredare har han kallats "Medicinmannen".

– Vi kartlägger fall där äldre drabbats och här såg vi snabbt ett tydligt mönster och vi anade att det kunde röra sig om samma person. Till slut tog vi över hela utredningen, konstaterar Håkan Carlsson, chef för polisens Circagrupp.

Nu blir det alltså åtal.

Läs om polisens utredning mot falske läkaren: