Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DHR drog till Floby på vårutflykt

I helgen åkte DHR i Tidaholm på utflykt till Alphems Arboretum i Floby. Sällskapet fick en upplysande och intressant guidad tur av Erling Öhrnell.

En man vid namn Frans Johan Gegerfeldt, anlade i början 1900-talet en av Sveriges största trädsamlingar, som består av 220 olika lövträd och buskar, samt över 100-talet barrträd. Han var lantbrevbärare tre-fyra dagar i veckan och gick ca 2-2,5 mil på varje posttur.

Han kunde då hitta stenar utmed vägen, som han tyckte passade in i hans trädgård och kunde då gå tillbaka för att hämta den, tog ibland hjälp av bönder för transport hem om de var för stora att köra hem på skottkärran.

Han slet ut elva skottkärror och den tolfte står kvar i trädgården. Av stenarna byggdes murar, grottor och stenpartier.

Han var gift med Amanda och de fick tillsammans nio barn, som inte ville ta över efter sin far. Frans Johan Gegerfeldt avled 1953 88 år gammal. Då räddades Alphem av Vilske Hembygds- och Fornminnesförening, som köpte in trädgården på en auktion 1954.

Resan fortsatte sedan till Basta Kvarn i Blidsberg, där det var beställt fika, som bestod av kaffe och en jätteräkmacka, som smakade bra och ordförande Barbro tackade för den här terminen och önskade trevlig sommar.

Nästa träff blir vid Villan, med tipspromenad och korvgrillning den 6 augusti.

Anita BM Eng