Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurläkemedel får grönt ljus för människor

Nu har Läkemedelsverket godkänt att ett läkemedel för djur kan användas för att söva coronasmittade patienter i samband med att de får vård i respirator. – Det är ju en extrem situation, säger Maja Marklund på Läkemedelsverket.

Åtgången av narkosläkemedlet propofol är stor i landet och har mångdubblats i takt med att allt fler covidpatienter har behövts sövas i respirator.

Medicinen kan ta helt slut i Stockholm efter påskhelgen, uppger Sveriges Radio Ekot. Läkemedelsverket har nu godkänt att en veterinärmedicin för djur med samma innehåll nu kan användas på människor.

– Det är ju en extrem situation på det sättet att intensivvården har ett mycket ökat behov överallt samtidigt. Då blir det så att vi får vara extra vaksamma och vidta en del extra åtgärder som inte är vanliga, säger Maja Marklund på Läkemedelsverket, till Ekot.

De läkemedel som används inom intensivvården som nu kan ta slut är till exempel smärtstillande och lugnande medel.

Läkemedelsverket tillåter nu att de regioner och sjukhus som har kvar medicin delar med sig till andra, vilket tidningen Läkemedelsvärlden skriver om, uppger Sveriges Radio.