Albin Lindgren var en av Hockeyettans poängstarkaste backar förra säsongen med 33 poäng på 38 matcher. Med den poängskörden var han också en av Skövde IK:s bästa poängplockare och när han lämnade klubben för spel i Norge lämnade han också ett stort hål efter sig i laguppställningen.

En som är tänkt att fylla det hålet är Oskar Ahokas som värvats in från division 3. Hur ska en spelare från division 3 kunna ersätta en av ettans bästa offensiva backar kanske ni frågar er? Jo, det är nämligen inte vilken division 3-spelare som helst som Skövde IK har knutit till sig. Förra säsongen gjorde han 58 poäng på 24 matcher och under de senaste två säsongerna har han gjort 100 poäng på 46 matcher, som back.

– Oskar är en offensivt präglad back. Han lever på sitt spelsinne och har bra händer. På sikt är detta en toppback i hockeyettan, säger Skövdes nya tränare Johan Hellström om nyförvärvet.

Oskar kommer från division 3 där han gjort över 100 poäng de senaste två säsongerna, som back.

Foto Fredrik Sandquist

Oskar själv vet att han är en offensiv spelare och att det är det han förväntas vara. Han känner dock ingen press på sig att leverera poäng efter poäng redan från start.

– Det är väl därför jag är här och jag kanske inte har tagit för mig riktigt så som jag vill hittills men jag hoppas kunna växa in i det och våga hålla pucken lite mer och vara den här offensiva backen som jag är tänkt att vara. Sen har jag inga direkta mål utan jag vill bara spela så bra som möjligt och utvecklas som hockeyspelare.

Redan som 17-åring gjorde Oskar en poäng per match i Lidköpings a-lag och flyttade året efter till Skövde för spel i klubbens J20. Där blev det dock bara en säsong innan han flyttade tillbaka till Lidköping.

– Det var väl mitt egna val att få komma hem och få lite trygghet och utvecklas i mitt egna tempo och få spela de minuter jag behövde. När jag slutade gymnasiet så behövde jag ett jobb och då kände jag att jag inte ville pendla hit för att spela J20 så då blev det Lidköping istället.

Nu längtar han tills det är dags att dra igång säsongen på allvar.

Foto Fredrik Sandquist

Att han valde att flytta hem till Lidköping igen är inget han ångrar idag. Istället ser han på det valet som att det var det som fått honom att bli den spelare han är nu.

– I Lidköping fick jag spela mycket och i flera spelformer. Så istället för kanske spela i en fjärdelina så fick jag spela mycket och fick ett bra självförtroende och det var väl det jag behövde för att utveckla min typ av spel. Sen var jag kanske inte mogen att ta steget att flytta och laga mat själv och så, det var rätt skönt att bli serverad hemma (skratt).

Är du bättre på att laga mat nu då?

– Ja, nu är jag en riktigt bra kock faktiskt.

Att våga ta steget tillbaka för att se till sin egen utvecklings bästa är något som Oskar uppmanar fler unga spelare att göra. Den bästa vägen är inte alltid genom elitföreningarnas ungdom- och juniorverksamhet.

– Det är viktigt som ungdom att tänka på att inte stressa fram något, jag har inte spelat TV-pucken, landslag eller något elitlag men nu är jag här i division 1 ändå. Det låter klyschigt men det gäller att skynda långsamt och att det får ta den tid det tar.

Vad är den stora skillnaden mellan trean och ettan som du märkt hittills?

– Jag kan inte slappna av utan jag måste vara på hugget hela tiden. I trean kunde jag ha ett byte där jag kunde slappa lite, här måste jag vara på tårna hela tiden och jag tycker att det är kul att få spela de här matcherna med bättre hockey. Så nu ser jag fram emot att säsongen ska börja på allvar.