I en ny rapport från FN:s klimatpanel varnas för allvarliga konsekvenser för planetens framtid om uppvärmningen blir 2 grader i stället för 1,5.

Huvudbudskapet är att redan en 1,5 graders global uppvärmningen får allvarliga konsekvenser för många människor, för miljön och för ekosystemen.

Mycket handlar nu politiska beslut globalt och lokalt men visst kan man själv bidra i det lilla. Vi bad om läsarnas bästa tips på Facebook. Tack för ert engagemang och för att vi förhoppningsvis kan inspirera varandra att läka vår vackra jord.

Här är några av tipsen:

Kent Andersson: Börja med att minska politikernas antal och därmed antal resor. Antalet politiker men även andra tjänstemän har "stegrats" enormt sista 50 åren. Dessutom antalet EU kommissionärer som far som "skottspolar" fram och tillbaka med flyg. Idag har vi internet, som medför att de kan sammanträda på storbild så tjänar vi massor. Även kommuner lägger sina konferenser, och "utvecklingsresor" onödigt långt bort.

Cim Karlsson skriver så här: Återvinn plastförpackningar, reklam/tidningspapper, glas, burkar, PET-flaskor, kartong och annat. Jag slänger inte mat utan gör matlådor istället. Låter inte lampor stå tända i onödan eller tv, radio, mm.Cyklar varje dag och åker kollektivtrafik.

Alexander Björk: Jag åker inte flygplan till Thailand 3 gånger om året vilket är en jäkla bra början. Det gör att jag är mer miljövänlig än den tunnelbane-åkande Stockholmsfamilj som reser till Thailand 3 gånger per år, även fast jag tar bilen.Jag källsorterar skräp och pantar öl/dricka/saft-flaskor/burkar som jag köper. Använder i stort sett bara Led-lampor hemma.Reser mest dit man kan ta sig med bil eller tåg.

Andreé Pettersons tips: Skär ner kraftigt på nötköttsproduktionen så har vi kommit en bra bit på vägen.Det går åt litervis med sötvatten & mängder med hektar skog för att planlägga mark för sädesslag som enbart går till föda för just de djur som bara föds upp för att sedan slaktas.Hållbart? Nej.

Mattias Pettersson: Åker kollektivt, äter eko & veganskt, säsongsanpassat när det går. Köper second hand, flyger max en resa om året. Men de största förändringarna ligger ju på politiken, inte på oss som individer.

Peter Karlsson: Animalieproduktionen påverkar ju klimatet något fruktansvärt också. Att gå över till vegetarisk kost gynnar ju både hälsan och miljöpåverkan så det kanske vore något att tänka på? Är väldigt bekymrad över hur våra barn ska leva i framtiden så som vi ställer till med och hur det ser ut i världen idag. Tänk om vi alla kunde göra bara EN liten förändring som skulle kunna minska klimatpåverkan... Som sagt, alla gärningar/förändringar som bromsar klimatpåverkan är till det bättre, stora som små.

Stig Nordlander: Jag avstår helt från flygresor

Jan Bratt: Då är vi två. Flyget är den största miljöboven