Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Egna filmklipp från sportevenemang kan förbjudas

EU-parlamentet röstade på onsdagen ja till en lag som kör att arrangörer får utökade rättigheter att bestämma vem som får fotografera eller filma vid sportevenemang. De nya reglerna kan det göra att det blir förbjudet med egna bilder och filmer som delas i sociala medier från läktarplats i exempelvis fotbolls-VM.

EU har länge diskuterat olika förslag för att skydda upphovsrätten på internet. Vid onsdagens omröstning i EU-parlamentet röstade 438 ledamöter ja och 266 nej till den nya lagen som förutom nämnda fall med sportevenemang även gör att internetjättar som Google, Facebook och Youtube nu behöver betala mer för att de gör spridning av upphovsrättsskyddat material möjligt.

Från svenskt håll har både Miljöpartiets Max Andersson (MP) och Jasenko Silimovic (L) snabbt gått ut och kritiserat lagförslaget.

– Det är knasigt, det skulle förstöra mycket för vanligt folk. Och förslaget har heller ännu inte definierat vad som är en sport. Än så länge gäller det är all sport på alla nivåer. Som förslaget är skrivet så skulle det just nu även gälla för till exempel knattefotboll, säger Jan Ainali, politisk sekreterare för Max Andersson till SVT.

Journalisten och krönikören Emmanuel Karlsten, som själv var på plats i parlamentet och följde omröstningen, skriver på Twitter att "Det är en mörk dag för internet."

Lagförslaget ska härnäst behandlas av EU:s ministerråd.