Byn gästas av musikgruppen FehReid som spelar musik med forntida toner och instrument.

En försommarbacke, skira björkar, blommande hagar, barn och vuxna som dansar runt en midsommarstång.

Det är frestande att tro att seden att resa midsommarstång och fira midsommar är en urgammal svensk tradition med rötter i forntiden. Som ofta när man börjat forska i saken hittar man en mer blandad och svårtydd bakgrund.

– Att känna glädje över markens grödor är ganska generellt för alla människor som levt nära jorden, säger Sofie Delcomyn guide på Ekehagens Forntidsby.

Många av de traditioner vi firar med idag har utvecklatsunder de senaste 100 åren.

– Det är troligt att man också firat sommaren och sommarsolståndet under forna tider, men om det vet vi inte så mycket.

Under söndagens sommarfest finns det chans att få veta mer. Den guidade visningen kommer delvis handla om midsommartraditionerna och vad vi egentligen känner till. Programmet bjuder också på lekar och spel, bågskytte, stångstörtning och hästskokastning.

Åtminstone från vikingatid finns belägg för att man har tävlat och mätt sina krafter genom olika lekar och kampgrenar.

Vikingatidamusik

Forntidsbyn gästas under söndagen av musikgruppen Fehreid från Borås som i samband med guidningarna kommer spela och skapa feststämning. Med ena foten i folkmusiken och den andra foten inom den ambienta musiken skapar Fehreid musik som för tankarna till äldre tider ochmystik. Musiken spelas på instrument som till stor del är bortglömda eller ialla fall okända för de flesta.

Familjedag

För att skapa riktig feststämning men allra mest för atthälsa besökarna välkomna åter, erbjuds alla som löser entré på söndag ett gratisårskort.

– Vi vill att Falbygdsborna och alla runtomkring ska se Ekehagen som sin forntidsby, sitt hjärteställe man gärna återvänder till. Med ett årskort i handen är det inte svårt att besöka igen och ta del av resten av sommarens program, säger Elinor Karlsson, avdelningschef.

Varje dag kommer deterbjudas guidade visningar med djurmatning och brödbak. Onsdagarna vigs även denna säsong åt Resan till Hedenhös, en familjedag på temat stenålder med äventyrsguidning för alla barn.