Oktober 2013: Ellen spelar sällskapsspel med familjen, men känner sig konstig utan att kunna förklara hur hon mår. Hon är väldigt trött, frånvarande och med en känsla av att hon befinner sig i en dröm. ”Åk till akuten direkt!” blir beskedet från 1177. Ellen undersöks, men det går inte att hitta något fel.

Hon sover nästan konstant i en vecka därefter. Efter ytterligare en halv vecka känner hon sig som vanligt igen, pigg och glad.

April 2017: 20-åriga Ellen Samuelsson öppnar dörren till sin lilla, men ljusa vindslägenhet på Norrmalm i Skövde. Det är hennes första egna bostad. På bordet står en bukett lila och vita krispiga tulpaner. ”Everything is gonna be alright” lyder texten på en av soffkuddarna. ”Allt kommer att bli bra”.

Det är inte alltid som Ellen kan bo här.

När jag är sjuk är jag hemma hos mina föräldrar. Hade jag inte varit där hade jag inte ätit något.

På gymnasiet pluggade hon målmedvetet för att kunna arbeta med människor och hon trivs mycket bra med sitt jobb som undersköterska på sjukhuset i Skövde. Men det är inte alltid som Ellen kan arbeta.

Hon blev sitt vanliga jag igen, då efter akutbesöket i oktober 2013. Men besvären kom tillbaka. Månad efter månad.

Efter flera kontakter med sjukvården och inte minst efter en hel massa googlande tillsammans med sin mamma fick Ellen klart för sig vad hon hade drabbats av: premenstruellt dysforiskt syndrom, eller PMDS.

När jag blir sjuk är det som att jag är i en depression, säger hon.

Hon blir nedstämd och lättirriterad, men är så trött att hon inte ens orkar bli arg.

Jag sover 20 timmar om dygnet.

Ellen måste alltså sjukskriva sig från jobbet när hon har PMDS.

När hon börjar bli bättre kan hon ligga i sängen och lyssna på en ljudbok och titta upp i taket. Så snart det hela väl har gått över, efter omkring en och en halv vecka, är hon full av energi.

Då brukar jag googla allt jag kan om PMDS och sedan springer jag ut på en löptur.

En del av symptomen är desamma som vid en depression eller utmattning. Ja, svängningarna i Ellens sinnelag fick till och med tankarna att gå till bipolär sjukdom. Men regelbundenheten i det hela och hur allt går att koppla till menscykeln gör att hon och hennes läkare har kommit fram till att det måste röra sig om PMDS.

Det finns ingen behandling som garanterat hjälper alla.

Hade det varit både män och kvinnor som har mens hade det nog forskats mer om det här.

Ellen är nu i ett skede där hon prövar sig fram med olika läkemedel, bland annat en nässprej som har gjort att hon har hamnat i ett förtida klimakterium. Minipiller hjälpte henne under något halvår. Inget har gett någon långvarig effekt. Hon har nu tänkt försöka med p-piller i kombination med Premalex, ett antidepressivt läkemedel, som hon ska ta under några veckor varje månad.

Man får testa sig fram. Hoppas att det funkar, säger Ellen.

När hon är inne i en period av PMDS är det riktigt tungt.

Senaste gångerna har jag känt: Är det här värt att leva med? säger Ellen.

Samtidigt har hon en vilja och ett driv att fortsätta att försöka hitta bättring.

Detta har stärkt mig som person. Jag är stolt när jag har orkat kämpa mig igenom ännu en period.

Ellen vill gärna vara öppen och berätta om sin sjukdom.

Jag vill att det ska lyftas. Det är nog en del som lider av det här, men som tror att de bara har PMS. Det är bra om man utreder det vidare. Ju fler som söker vård för detta, desto mer uppmärksammas det.

I tv-klippet kan du höra Ellen berätta mer om sin PMDS.