Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enduro mitt i centrum – så påverkas Skövde när EM kommer till stan

Enduro-EM i augusti närmar sig, där målet från arrangörshåll är att 20 000 besökare ska inta centrala Skövde. Navet för arrangemanget blir området kring Arena Skövde. – Man ska kunna gå där och strosa och bara njuta, säger FMCK Skövdes Jesper Eriksson.

Andra veckan i augusti får Skövdebor samsas med motorcyklar. Årets tredje EM-deltävling i enduro avgörs – och det centralt.

– Jag tror det kommer märkas mest i stan på fredagskvällen, när prologen går. Då startar EM upp nere på marknadsplatsen klockan 17. Sedan kommer naturligtvis motorcyklar passera genom stan både på lördagen och söndagen, säger Jesper Eriksson från arrangörsklubben FMCK Skövde.

Största delen av planeringsarbetet är klart inför EM 10-12 augusti. Och redan på onsdagen den 8 augusti inleds EM-veckan, som utgår från området kring Arena Skövde. Det kommer att visas upp ett par andra motorsporter, utöver enduro. Utställare från de flesta märken på den svenska marknaden, samt exempelvis Försvarsmakten, kommer också att finnas uppradade vid EM-området.

– Man ska kunna gå där och strosa och bara njuta av den sköna atmosfären är planen, säger Eriksson.

EM i Skövde för andra gången

Omkring 20 000 besökare hoppas arrangören på ska ta sig till Skövde. Samtidigt kommer framkomligheten i staden att påverkas. Hastigheten kommer att sänkas för vanliga trafikanter på Vadsbovägen, när enduroförarna ska ta sig fram där. Arbetet pågår dessutom för att få fram ersättningsparkeringar runt om i Skövde – när Arena Skövdes parkeringsplatser används till annat.

– I övrigt tror jag inte det kommer störa så mycket. Det startar två, tre förare per minut så det är inte så att alla ska ut på vägarna på en gång. Det är ett ganska jämnt flöde, säger Robert Svensson på Svemo.

EM-deltävlingen är den tredje av fyra för året, och innebär att Skövde står som EM-värd för andra gången. 1985 var senast det begav sig, medan VM-deltävlingar hållits i staden 1992, 2003 och 2004. Nu blir det alltså EM igen, något Micael Worbin på Next Skövde tycker är kul.

– Vi är glada att det kommer ett EM till Skövde. Det är både stort och roligt att kunna växla upp från tidigare SM till ett EM. Vi har haft en tät dialog om hur vi ska kunna göra bästa möjliga avtryck i Skövde, så att man märker det även om man inte är allmänt motorintresserad.

"Jag ska vinna"

Totalt gissar arrangörerna på omkring 200 deltagare från 17 nationer, baserat på hur det sett ut på tidigare tävlingar. Av dessa lär många vara svenskar, med FMCK Skövdes Albin Elowson som ett av de större namnen.

– Det ska bli riktigt kul. Bara när det har varit SM hemma har man sett fram emot det; det är alltid speciellt att tävla på hemmaplan.

Elowson och övriga enduroförare kommer, utöver starten och målet vid Arena Skövde, bland annat att köra på Försmarsmaktens övningsfält och i Billingebacken.

– Man har vetat att det har gått tävlingar uppe i slalombacken och nu ska man få köra där själv. Det är en "dream come true". Det märks att hela Skövde växer och då är det bara att hänga på tåget.

Och målet med EM är för Elowsons del tydligt.

– Jag ska vinna, säger 23-åringen.