Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindas skador ännu värre: ”Det måste bli av, jag orkar snart inte längre”

Linda Ringblom har ännu fler kotor som är skadade. Det är vad de världsledande experterna i Barcelona kom fram till efter omfattande undersökningar med magnetröntgen. – Jag behöver stelopereras från den översta kotan till den sjunde, konstaterar Linda som nu är tillbaka i Skaraborg.

Resan till Spanien var väldigt tuff på grund av Lindas ständiga smärtor, ändå känner hon sig lättad över att äntligen fått ett besked om vad de beror på.

– Läkaren var förvånad att jag orkat i så många år med tanke på alla de symptom jag har, fortsätter Linda.

Eftersom hon inte klarade av att arbeta lever Linda Ringblom i dag som sjukpensionär och det sätter sina spår i den egna ekonomin.

Olyckan

Det var 2003 som Linda Ringblom stannade bilen för att släppa fram gående på ett övergångsställe. En förare bakom henne uppmärksammade inte situationen och brakade rätt in i de framförvarande fordonen.

– Det blev en rejäl smäll och huvudet kastades tillbaka och jag fick våldsamma smärtor i nacken, har Linda berättat.

Hennes bror körde henne till akuten, men röntgen visade inga skelettskador. Läkarna sa att hon skulle ha ont, men att Linda skulle bli helt återställd.

– Dagarna, veckorna och månaderna efteråt var fruktansvärda. Allt från kraftig nackvärk, huvudvärk till ryggvärk. Jag fick även ett konstigt flimmer i ögonen, precis som om det dansade runt svarta prickar i synfältet, fortsätter Linda.

Sedan har det fortsatt.

Olyckan inträffade 2003 och de senaste femton åren har hon kämpat med att få sjukvården att förstå hennes smärtor och problemen med att få ett vanligt liv att fungera.

Undersöktes i London

Räddningen blev nackskadeförbundet och deras tips om att undersöka sig hos en wiplashspecialist i London. Där upptäckte de att flera ryggkotor var skadade och en del satt helt lösa.

Efter omfattande röntgenundersökningar har nu den världsledande neurologen Barcelona kommit fram till att problemen var ännu värre.

– Dessutom är större blodkärl i hjärnan och halsen tilltäppta. Det verkar också som den pilformade översta kotan skrapat mot hjärnstammen varje gång jag vridit på huvudet, vilket naturligtvis inte är bra, konstaterar Linda.

Läkarna kom fram till att kota ett till fem är instabila, dessutom påverkas ryggmärg och nervrötter av en utbuktning mellan fem och sex. Därför blir operationen mer omfattande än man tänkt sig.

Röntga kärlen

– Doktor Gilete sa att jag definitivt behöver en operation och när den kan bli av ska jag komma ner tre dagar tidigare, så de kan kontraströntga de aktuella kärlen, berättar Linda.

Efter ingreppet får hon i så fall tillbringa två veckor på sjukhus och två veckor på sjukhushotellet.

Hur känner du inför en kommande operation?

– Att den måste bli av, jag orkar snart inte längre. Jag vill ha tillbaka ett vanligt liv, kunna träna mitt fotbollslag, umgås med vänner och min familj som tidigare. Jag missar så oerhört mycket.

Läs fick hjälp efter 15 år med mystiska smärtor