Enligt en rapport som Svensk Handel gjorde 2017 kostar en student totalt runt 16 500 kronor. Då inkluderar det alla kostnader så som kläder, mottagning och andra tillbehör från och med att studenten börjar läsa årskurs tre.

Enligt Ingrid Eriksson, som är utredare på Konsumentverket, är det givetvis väldigt olika hur mycket en student kostar – men hon medger att det ofta blir dyrare än vad det behöver.

– Det är så individuellt beroende på vilken familjesituation man har. När man funderar över studenten får man först och främst utgå från den. Men givetvis finns det mycket man kan göra för att det inte ska bli så fasligt dyrt, säger hon.

"Se över andra alternativ"

Främst är det studentmottagning och kläder som Ingrid Eriksson menar är nyckeln till att få ner kostnaderna.

– Ofta kan man faktiskt laga en lättare måltid själv som är minst lika festlig som de kanske klassiska bufféerna. Detsamma gäller dryck, då i synnerhet alkoholhaltiga drycker. Kan man till exempel tänka sig att skåla med ett alkoholfritt bubbel kan man få ner kostnaderna ganska mycket. Det gäller att se över vilka andra alternativ som finns, säger hon.

Relaterat till artikeln

Enligt samma rapport från Svensk Handel lägger studenterna i snitt 2 000 kronor på kläder – enbart till balen. Ingrid Eriksson menar att det heller inte behöver bli så dyrt.

– Eftersom second hand överlag är lite på tapeten går det faktiskt att hitta fina, begagnade kläder till bra pris i andra hand. Ett annat tips är att kolla om man till och med kan låna eller hyra kläder, säger hon.

"Det behöver inte bli så dyrt"

En annan sak man kan göra menar hon är att se över vilka man har i sin bekantskapskrets.

– Kanske finns det någon som kan fixa balfrisyren, någon som kan baka tårtan eller laga maten. Man skulle också kunna se tjänster som en del av studentpresenten till exempel. Då behöver det inte alls bli så dyrt, säger hon.

Enligt henne är dock kommunikation mellan förälder och student det allra, allra viktigaste.

– Om föräldern pratar med sitt barn om vilka förväntningar som finns inför studenten kanske man kan komma överens om vilka olika alternativ till exempelvis mat och dryck som finns, så att alla blir nöjda. Det viktigaste brukar i slutändan vara umgänget och fokuset på själva studenten – så oftast blir dagen festlig oavsett vad som ligger på tallriken, säger hon.