Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expertens teori: Det kan ligga bakom slukhålet

Vad orsakade slukhålet i en trädgård i Skövde ? Sprickor i jordlagren som finns längre ner i marken i området kan vara en tänkbar anledning.

När familjen på Östermalm i Skövde vaknade på fredagsmorgonen hittade man ett djupt slukhål i ena hörnet av trädgården. Linda Wickström är statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning, SGU, i Uppsala och vet mycket om företeelsen.

Inledningsvis konstaterar hon att hon har svårt att uttala sig specifikt om hålet på Östermalm med hänvisning till att det krävs en besiktning på plats för att kunna göra det.

När hon fått reda på adressen gör hon ändå ett par konkreta påpekanden efter att ha tagit reda på mer om markens beskaffenhet i området.

Först konstaterar Linda Wickström att det inte handlar om ett berggrundsrelaterat hål då det underliggande lagret av kalksten som finns i Billingen, inte sträcker sig så långt österut. Därefter menar hon att det skulle kunna handla om torksprickor som uppstått i lerlagret som finns under marken.

– När det är väldigt torrt, som det var i somras, kan det bildas sprickor i marken. Grundvattnet kan sedan påverka sprickornas storlek och utbredning. Under vanliga förhållanden brukar sådan här sprickor sluta sig när marken blir fuktigare, konstaterar Linda Wickström.

Utifrån den information du har fått nu, kan du bedöma om det finns risk för att det uppstår fler slukhål i det aktuella området?

– Nej, det kan jag inte göra.

Det har förekommit en del jordskalv i Skaraborg på senare tid. Kan de ha något med det här att göra?

– Nej, det har de inte.

Är den här typen av slukhål vanliga?

– Det det händer att de uppstår lite då och då. Bland annat hade jag kontakt med några olika personer i Uppsala förra året och då var det också sprickor i lera som var orsaken.

Brukar ni från SGU göra undersökningar av sådana här slukhål på plats?

– Nej, som fastighetsägare får man ta kontakt med så kallade geokonsulter som kan göra nödvändiga mätningar när sådant här har hänt.

Läs mer: Slukhål i trädgård på Östermalm