Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faik knäppte rivalen på näsan – nådde fina framgångar på 10-mila

I helgen tävlade Falköpings AIK på den stora internationella tävlingen 10-mila.

Glimåkra idrottsplats blev platsen för en riktigt minnesvärd Faik-framgång i huvudklassen för damer på den internationella stortävlingen 10-mila. De två unga Falköpingslagen, som fortfarande har många juniorer, satsade friskt och genomförde det hela med skärpa och styrka.

Systrarna Vilma och Amanda Blennow startade för varsitt Falköpingslag i den världselitspäckade startfållan med 344 startande lag, varav ungefär hälften var utländska elitlag.

BILDEXTRA: Folkfest när hundratals orienterade vid Sommarland

Hög fart

Farten drogs upp direkt i den lättsprungna skåneskogen och båda Falköpingslöparna hängde med riktigt bra. Vilma växlade in som 30:e före riktigt tunga konkurrenter som IK Hakarrpspojkarna, danska Pan-Århus, norska segeraspiranterna Halden och starka Nydalen. Andralagets Amanda kom in som 114:e och växlade ut Alma Wilhelsson, som gjorde ett riktigt bra lopp och höll ställningarna.

Ellen Blennow, som tagit över stafettpinnen från förstalagets Vilma hade farten genom loppet, men bommade något både i början och slutet och tappade en del platser. Ellen växlade till Alva som på den den långa ogafflade sträckan kunde plocka upp till 55:e plats. I andralaget sprang Tindra Hjort de 9,8 kilometerna och växlade in på plats 178.

"Rena hönsgården"

Fjärdesträckan utmålades av speakern Per Forsberg som något av en nyckelsträcka, med sin kortare och mer tekniska inriktning. Vissa år har denna sträcka, enligt speakerns ord, varit "rena hönsgården" med många löpare som i ett allt för högt uppdraget tempo inte orkat hålla koll på riktning och karta.

Men ledande och vinnande Tamperen Pyrintö från Finland höll järnkoll på det hela, och Faiks Elsa Sonesson klarade trots sin unga ålder utmaningen strålande och plockade upp hela elva platser i kampen med värdselitlag.

Hon gick från 55:e till 44:e plats.

Knäppte rivalen på näsan

På samma sträcka sprang Vera Pettersson och plockade även hon platser i FAIK:s andra lag. Vera växlade över till Lisa Weimann på sista som såg ut att kunna plocka platser hon också efter stabil löpning, men på den sista lilla slingan av tät skog med dålig sikt blev det någon bom, och andralaget slutade på plats 189.

Förstalagets Ida Willén behövde bara 69 minuter för sistasträckans 8,7 kilometer men i kamp med de stora elefanterna räckte inte ens hennes fina lopp att hålla placeringen. Faik slutade på en fin 56:e plats.

Noteras bör att Eksjö SOK, som varit kanske främsta rivalen under de senaste årens juniordrabbningar, blev 60:e lag, och Domnarvet som under många år dominerade 10-milas damstafett blev 70:e.

BILDSPEL: Orienteringsfest när FAIK arrangerade dubbla tävlingar