Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FAIK:are i blågult – Alva och Vilma mötte Europaeliten

Efter framgångsrika SM-tävlingar fick Alva Sonesson och Vilma Blennow, båda från Falköpings AIK OK, möjligheten att representera Sverige under Junior European Cup den gångna helgen.

LÄS MER: Sara Hagströms skräckträning – fastnade på klippa

En tävlingshelg där de fick möta de bästa löparna från hela Europa. Tävlingarna gick i de schweiziska alperna, närmare bestämt runt staden Monthey, där det väntades mycket annorlunda och tuff terräng. Långdistansen gick i ett skidområde så det var branta backar som skulle forceras såväl uppför som nedför.

Tävlingarna började med en sprintstafett på fredagen där varje lag bestod av två tjejer och två killar. Vilma och Alva sprang båda sista sträckan, en bana på 3,7 kilometer och över 100 höjdmeter. FAIK-tjejerna gjorde stabila lopp där Alva plockade från 13:onde till 10:onde plats och Vilma från 23:e till 16:e. Vann gjorde hemmanationen Schweiz.

Annorlunda medeldistans

På lördagen stod en mycket annorlunda och utmanande medeldistans på programmet. Efter 350 tagna höjdmeter redan på väg till start skulle ytterligare ett antal tas under banan där det bjöds på mycket sluttnings- och skråorientering. Vilma kom på en fin sjätteplats i W20, trots mycket missar. Alva gjorde ett stabilt lopp och knep en 24:e plats i den tuffa W18 klassen.

Ett kraftprov

Tävlingshelgen avslutades sedan på söndagen med en masstart belägen på 1 800 meters höjd, ett lopp som skulle bli ett riktigt kraftprov. Loppet var i form av en ”one-man-relay”, det vill säga en enmansstafett, vilket innebar att löparna varvade vid startområdet två gånger för att sedan springa den avslutande slingan mot målet. Även här tog löparna dryga 300 höjdmeter på en bana som för Vilmas del visade sex kilometer och Alvas fem kilometer. Båda tjejerna gjorde solida insatser trots att många missar där Vilma var den av dem som tog den främsta placeringen då hon blev åtta. Alva blev 23:a.

Efter en lång tävlingssäsong är det endast en värdetävling kvar för orienteringstjejerna, SM i ultralång, där det kan bli fler framgångar.

LÄS OCKSÅ: FAIK-trio tog SM-silver i rafflande stafett